Светску економију у 2024. очекује неизвесност, неопходна глобална сарадња

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jan.2024, 14:15

Светску економију у 2024. очекује неизвесност, неопходна глобална сарадња

Глобалну економију у 2024. години очекује пригушен раст и неизвесност која проистиче из геополитичких сукоба, строгих услова финансирања и реметилачких утицаја вештачке интелигенције (АИ), показало је данас објављено истраживање економских стручњака које се спроводи сваке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << године уочи годишњег састанка Светског економског форума (СЕФ) у Давосу. Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber У истраживању је учествовало више од 60 економиста из јавног и приватног сектора.
Приближно 56 одсто анкетираних сматра да ће глобална економија ослабити у 2024. години, док 70 одсто сматра да ће се убрзати темпо геоекономске фрагментације, наводи се на сајту СЕФ.
„Најновији изгледи наглашавају несигурну природу тренутног економског окружења“, прокометарисала је генерална дирекорка Светског економског форума (СЕФ) Садија Захиди.
Она наглашава да је због раста тензија и неједанакости у свету „хитно потребна“ глобална сарадња како би се подстакао одржив и инклузиван економски раст.
Већина анкетираних очекује умерен или јачи привредни раст у Кини и Сједињеним Америчким Државама, док постоји широк консензус да ће Европа 2024. године имати слаб или веома слаб раст.
Прогнозе за Европу су знатно горе него у септембру 2023. године пошто се број испитаника који очекују слаб или веома слаб раст скоро удвостручио на 77 одсто, док 13 одсто анкетираних очекује високу инфлацију на Старом континенту.
Стручњаци су исказали већи оптимизам поводом региона јужне Азије и Источне Азије и Пацифика пошто велика већина експерата очекује бар умерен економски раст у овом областима.
Висок проценат анкетираних, чак 70 одсто, очекује да ће финансијски услови и политика високих каматних стопа ослабити у 2024. години као последица пада инфлације и попуштања затегнутости на тржишту рада.
Развој вештачке интелигенције (АИ) ће неједнако утицати на светску привреду пошто 94 одсто стручњака сматра да ће вештачка интелигенција значајно унапредити продуктивност у економијама са високим дохотком у наредних пет година, док само 53 одсто експерата сматра да ће се то десити у привредама са ниским дохотком.
Ekononomska nejednakost u svetu raste, jaz između bogatih i siromašnih sve veći

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Светску економију у 2024. очекује неизвесност, неопходна глобална сарадња се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.