Izvor: RTS, 01.Jan.2024, 08:02

У 2024. имамо најмање 12 нерадних дана за празнике, за православни Ускрс мини одмор

Грађани Србије ће у 2024. години имати најмање 12 нерадних дана током државних и верских празника. Православни верници имају право на слободан дан за датум када прослављају славу, док припадници других веросповести имају право на слободне дане за обележавање својих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << верских празника, у складу са законом. Уколико један од датума када се празнују државни празници буде у недељу, не ради се првог наредног радног дана. Исто се не примењује у случају верских празника, осим Ускрса, који се увек прославља у недељу. 
Нердни дани током новогодишњих и божићних празника биће 1, 2, и 7. јануар.
Након јануара месеца, следећи нерадни дани следе у фебруару поводом Дана државности који се обележава 15. и 16. фебруара, а ове године падају у четвртак и петак.
Празник рада у Србији гарантује два слободна дана – 1. и 2. маја – а одмах затим следе и ускршњи празници за православне вернике од 3. до 6. маја, што значи да ће грађани, с обзиром на то да се овај верски празник у Србији обележава нерадно, имати шест везаних дана током којих неће радити.
Дан примирја у Првом светском рату биће нерадни понедељак, 11. новембра.
Верски празници за припаднике других верисповести Ускршње празнике католички верници обележиће нерадно, од 29. марта до 1. априла. 
Нерадни дан је и први дан Рамазанског бајрама за припаднике исламске заједнице, 10. априла. 
Припадницима исламске заједнице слободан дан следи и првог дана Курбанског бајрама, 16. јуна.
За припраднике јеврејске заједнице слободан је 12. октобар, када се обележава Јом Кипур.
За католике и припаднике других хришћанских верских заједница, првог дана Божића, у среду 25. децембра, такође се неће радити.
Празници који се обележавају радно  Први празник који Србија обележава радно је Свети Сава, 27. јануара, који је уједно и верски празник за припаднике православне вероисповести.

Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележава се радно 22. априла, као и 9. мај, Дан победе.
Радно се обележава и Видовдан, 28. јуна, као и Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату,  21. октобра. 
Правила за државне и верске празнике Уколико један од датума када се празнују државни празници падне у недељу, не ради се првог наредног радног дана.
Исто се не примењује када су у питању верски празници, осим у случају Ускрса, који се увек прославља у недељу. 
Такође, припадници различитих верских заједница имају право на слободан дан кад њихова верска заједница обележава неки празник.
Припадници православне вероисповести имају права на један слободан дана када обележавају славу.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.