Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 20:02

Цене квадрата између усијања и хлађења, агент за некретнине открива да ли ће се поновити раст из 2022.

Цене некретнина су 2022. дошле до усијања. С почетком ове године, чини се, почело је хлађење. Веће цене стамбених кредита, спорија и скупља градња – главни су разлози што је све више оних који размишљају да инвестирају у станове. Aгент за некретнине Даворка Тасић не >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << очекује значајан пад цена квадрата иако је дошло до стагнације. Тренутно је потражња мала, више нема оног раста и неће се поновити 2022, истакла је Тасићева.
Цене некретнина су прошле године забележиле раст од готово 18 посто, подаци су Завода за статистику, у појединим деловима и много већи од просека. И ми смо имали континуитет раста целе прошле године. Међутим, некако с новом годином, утисак је да је раст успорио, негде можда и паузирао.

Aгент за некретнине Даворка Тасић рекла је да је сада дошло до стагнације да смо прошле године имали бум што се тиче цена некретнина, а у трећем кварталу било је мање издавања грађевинских дозвола.
"Ми не очекујемо значајан пад цена квадрата, али дошло је до стагнације, тренутно је потражња мала. Више нема оног раста и неће се поновити 2022. година", истакла је Тасићева.
После великог бума и константног раста, тешко је прилагодити се и спустити нагло цене и, према њеним речима, до тога неће доћи.
Највећи раст цена бележи се у Београду и Војводини. Имали смо ситуацију и да на периферији Београда цена премаши 3.000 евра по квадрату. Осим њих, ту су и Чајетина, Врњачка Бања и Крагујевац.
"Дошло је до поскупљења материјала после почетка ратне кризе. Тренутно се мање инвестира. Инвеститори нису сигурни по којој цени ће пласирати некретнине. Београдске општине су у благом тренду мировања, док је приметан нагли скок цена у Нишу", истакла је Тасићева и додала да све зависи од монетарне политике.
Тржиште некретнина је свуда у свету и Европи обележено растом цена и нестабилношћу. По поскупљењима некретнина на европском тржишту драматично предњачи Естонија у којој је просечна цена станова у другом тромесечју 2022. повећана за чак 27,4 одсто у односу на исти период претходне године. Следе Чешка (23,1 одсто), Мађарска (22,8 одсто), Литванија (22,1 одсто) и Ирска (20,7 одсто). У региону највећи раст бележи Хрватска 17,3 посто. 
Тасићева истиче да наша земље није изолована да смо у систему, на нас је увек имала утицај околина, посебно америчко тржиште.
Напомиње да се ова поскупљења неће поновити и да је за инвестирање увек добар тренутак, али да не може да гарантује шта ће се дешавати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.