Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 15:00

Краљево, више црепа оштећено у невремену него у земљотресу 2010.

Недавни град причинио је велику материјалну штету домаћинствима, предузећима и пољопривреди у краљевачким селима и приградским насељима у близини Западне Мораве. Последњих тринаест година среће посебно нису имали мештани Грдице. Многи међу њима четврти пут санирају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << озбиљна оштећења на кућама и помоћним објектима.
Прво земљотрес 2010. године, па поплаве 2014. и 2016. Ове године невреме и град величине јајета који је пробио чак и алуминијумска врата. Сваки пут су Дуканци, уз помоћ пријатеља, засукали рукаве и поправили штету на кућама и помоћним објектима.
Перица Дуканац из Грдице код Краљева каже да је од последњег невремена на обе куће оштећено 650 црепова, лим на помоћним објектима, салонит.
Како каже, највећу штету "претрпели" су кукуруз и луцерка због исхране стоке. "Због тога што ми живимо од производње млека, имамо око 80 грла крупне стоке и 150 оваца", напомиње он.
"Ми смо ноћу у пола један изашли из ове куће, спавали смо до зиме скоро сви у једној соби, док смо средили доле да деца могу да уче. И чекаш, полако, прво да средимо мало ову кућу, погледајте, као куршуми да су гађали", испричала је Драгица Дуканац.
Главоњићи сведоче – више је црепа страдало сада него у земљотресу, а 2010. су чак и брзо добили помоћ – нови цреп.
"Не знам то што је Грдица грдна или шта је. Да ли сам назив привлачи неку несрећу или шта ли је, не знам. Редовно обележавамо литије зовемо попа, обављамо све, али опет нешто нас неће", каже Јован Главоњић из Грдице.
Неће ни Трифуновиће којима је, као и многим комшијама, вода два пута улазила у кућу. Сада су им страдали кровови, прозори, летина, аутомобили.
"На почетку буде тешко, али онда некако смогнемо снаге, поразговарамо и кажемо идемо даље, не вреди. Ту смо где смо, определили смо се да живимо овде у овом насељу без обзира на све недаће које нас прате, ето током ових година. Али је изузетно мучан осећај када увек крећете изнова", каже Немања Трифуновић из Грдице код Краљева.
Сличан осећај имају и мештани оближњих села уз Западну Мораву, али и делова града преко којих је у суботу прешао градоносни облак. Ко може поправља сам. Али се многи питају – хоће ли неко доћи да процени штету?
"Процену смо послали Министарству за јавна улагања. После проглашења стања елементарне непогоде од стране Владе Србије стећи ће се услови за пријаву штете после чега комисије могу да изађу на терен да процене категорију штете на одређеним стамбеним објектима и након тога могуће је добити одређену помоћ државе", рекао је Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.