Izvor: RTS, 17.Okt.2023, 13:44

ИДФ: Током ноћи погођено више од 200 циљева; Власти у Гази: Ноћас погинуло 49 особа

Једанаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска тврди да је током ноћи погодила више од 200 циљева Хамаса и Исламског џихада. Власти у Гази саопштиле да је у последњим ваздушним нападима погинуло 49 особа. Јордан у среду домаћин састанка председника >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << САД са египатским и палестинским лидерима. СБ УН: Одбачена руска резолуција о прекиду ватре.
Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у понедељак у Јерусалиму и Тел Авиву, након што су припадници Хамаса из Појаса Газе лансирали ракете дугог домета. Посланици Кнесета усред заседања морали су да оду у склоништа.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен, после обиласка арапских земаља, поново се састао са израелским званичницима. У кратком обраћању медијима, Блинкен је рекао да ће Израел "увек имати подршку Сједињених Држава".
Руски председник Владимир Путин телефоном је разговарао са израелским премијером Бењамином Нетанјахуом, као и са палестинским председником Махмудом Абасом. Истакао је да је Русија спремна да помогне окончању сукоба између Израела и Хамаса, саопштио је Kремљ.
Медији су јавили да председник САД Џозеф Бајден разматра путовање у Израел у наредним данима, што је Блинкен и потврдио.
Потврђена је и посета немачког канцелара Олафа Шолца који ће ове недеље отпутовати у Израел и Египат.
Шеф израелске безбедносне агенције, познате као Шин бет, преузео је личну одговорност за недостатак раног упозорења на Хамасов напад 7. октобра.
Портпарол Хамаса рекао је да се у Појасу Газе налази између 200 и 250 талаца из Израела, додајући да ће они бити ослобођени када се за то буду стекли услови на терену.
Светска здравствена организација упозорава да је Појас Газе пред хуманитарном катастрофом, као и да остаје без воде, струје и горива.
Европска унија покреће хуманитарни ваздушни коридор до Појаса Газе кроз Египат, а први летови се очекују ове недеље, најавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.