Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 06:58

У Сурчину би могао да никне Нови Београд 2 - луксузнији станови и скупљи квадрати

На градилишту "Експа 2027" стотине је машина и радника, а у оквиру пројекта планирана је и изградња стамбених насеља у околини. Нови Београд 2 могао би да никне у Сурчину. Планирана је изградња луксузних комплекса за 9.000 и 3.500 људи, као и голф терени. Очекује се да ће цене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << некретнина бити високе.
На непрегледном градилишту "Експа 2027" стотине је машина и радника. Насипа се терен, граде саобраћајнице и постављају шипови. Они ће носити конструкције хала у којима ће бити изложбени павиљони.

О каквом је пројекту реч, можда најбоље говори податак да ће за нивелацију терена бити искоришћено око 5 милиона кубика песка и око 700.000 кубика камена.
Руководилац изградње Бобан Величковић каже да су у питању масовни радови. 
"Укључен је велики број механизације. Припремамо изградњу будућих хала, којих има осам. Тренутно изводимо и шипове на које би требало да се ослања будућа контрукција, односно, радимо фундирање будућих хала за сајам", истиче Величковић и наглашава да ће само за "Експо" бити изграђено 1.670 шипова, укупне дужине од скоро 30 километара. 
"За стадион ће вероватно бити изграђено око 3.000 шипова, са још већим дужинама, с обзиром на то који су габарити монументалног објекта."
За неколико месеци почеће и фундирање темеља будућег стадиона.
Промене у Сурчину – стамбена насеља и голф терени Комплекс "Експа 2027" чиниће и 1.500 станова.
Планирано је да поред буду изграђени и објекти за водене спортове.
Иако је реализација тек почела, пројекат "Експо 2027" већ је променио Сурчин. 
Председник Општине Сурчин Стеван Суша наводи важност изградње Сингидунума, оближњег комплекса на подручју између Београда и Сремске Митровице. 
"Градић који ће се укрштати на путевима између Београда и Сремске Митровице, са ауто-путем према Новом Саду, односно, Батајници. То је простор од 220 хектара и предвиђа се да ће ту становати око 9.000 људи", каже Суша. 
"Код Бечмена и Петровичића се на 350 хектара такође предвиђа зона високог становања и голф терени са 18 рупа за око 3.500 становника", набраја председник општине Сурчин. 
Они који се баве некретнинама очекују да ће на овом простору бити изграђен Нови Београд 2.
"Скупље цене некретнина и луксузнији станови" Уредник сајта "Каматица" Душан Узелац објашњава да је у питању пројекат који ће искористити целу инфраструктуру Новог Београда. 
"То и јесте најквалитетнији простор за живот данас. Искористиће положај реке, што ће омогућити и луксузније станове и скупље цене некретнина", указује Узелац. 
У "Експо 2027", односно национални сатдион, сајамски комплекс и стамебно насеље, биће уложено око 2,5 милијарде евра.
Међутим, Србија ће до 2027. у развојне пројекте широм земље уложити 17 милијарди евра у путеве, пруге, луке, породилишта, болнице и друге инвестиције.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.