Izvor: RTS, 25.Jan.2024, 15:05

Пресуда Душку Арсићу 2. фебруара, суђење Слађану Трајковићу затворено за јавност

У серији овомесечних суђења против Срба оптужених за ратне злочине на Косову, у Основном суду у Приштини данас су одржана два, против Душка Арсића и Слађана Трајковића, за наводно почињене злочине на подручју општине Приштине и општине Вучитрн 1999. године. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
У предмету против Душка Арсића, тужилац Адем Дема у завршној речи је истакао да је из изведених доказа утврђено да је оптужени извршио кривично дело са умишљајем у саизвршилаштву.

Душку Арсићу, Србину из Матичана, на терет се ставља злочин против цивилног становништва, да је током ратног периода на Косову, од јануара до јуна 1999. године, учествовао у расељавању и пљачкању имовине албанског становништва.
Тужилац је рекао да је Арсић у селу Бутовац у општини Приштина код места званог Македонско гробље, наводно зауставио оштећеног Артана Краснићија, који је у то време био малолетан (15), малтретирао га физички и психички, да га је ударао у леђа, псовао, те третирао као терористу.
Арсићу се на терет ставља и да је оштећеног натерао да на леђима носи тело убијеног Ибрахима Шаље.

Тужилац сматра да против Арсића постоје три главна елемента кривичног дела ратног злочина: малтретирање, упад и пљачкање кућа и учешће у групи која је убила Ибрахима Шаље.
Предложио је суду да оптуженог казни, јер како се тврди, одбрана није имала ниједан доказ који показује да Арсић није учинио ратни злочин.
Бранилац Влајић: Ратни злочин није све што се догоди током рата
Адвокат Небојша Влајић, бранилац оптуженог Арсића, затражио је ослобађајућу пресуду, наводећи да Артан Краснићи није оштећен, јер према њему није учињен ратни злочин.
"У првој од две наводне радње, тужилац користи множину и каже: Они су наредили оштећеном Артану Краснићију да на леђима носи тело жртве Ибрахима Шаље. Наредба да се носи нечије тело није ратни злочин, без обзира колико је тешко. Ратни злочин није све што се деси током рата. Дело мора да испуни одређени минимум, умишљаја, злочиначке воље, бола, патње, озбиљности повреде да би се сматрало ратним злочином", рекао је Влајић у својој завршној речи пред судом.
"Ако је нанета телесна повреда, то је кривично дело наношење телесне повреде. Може бити насилничко понашање, али не може бити ратни злочин", додаје Влајић.
Истиче да је овај предмет настао као многи на Косову и Метохији и да се у конкретном случају, 23 године након рата подноси пријава против човека који на КиМ живи све те године, ту ради, ту је засновао породицу, са женом Албанком, добио са њом децу, путује и креће се слободно и на КиМ и по региону.
"Одједанпут жели да прода земљу, неке парцеле, а неке не жели и тада се против њега подигне пријава. Ко су купци? Сви они су из породице Краснићи, рођаци Артана Краснићија, из истог краја су или истог села, то се види из поседовних листова тих људи. Артан сам каже да су му они рођаци и то уопште није спорно", подсећа Влајић.
Каже да јавни тужилац може да негира да је разлог продаје земље, али додаје да не може да негира да је Артан 23 године ћутао и да је Арсића пријавио тек када са онима који желе да купе његову земљу није постигнут договор.
Арсић: Оптужили су ме зато што им нисам продао земљу
Суду се обратио и оптужени Душко Арсић, потврђујући да је живео и радио на КиМ, те да је након смрти родитеља и брата хтео да извши пренос имовине на своје име.
Казао је да су га двојица Албанаца, која су хтела да ту земљу купе, приморавала да прода и да су му претили.
"Нисам знао да ћу да будем окривљен за ратне злочине. Изгледа да је ово основна метода на Косову, ако некога не можете приморати, оптужите га за ратни злочин", казао је Арсић.
Арсићево имање је узурпирано у селу Матичане код Приштине, на основу лажних исправа и исказа. Арсићева имовина тренутно се води на Албанца Бедри Приштину.
Оптужница против Арсића за наводне ратне злочине уследила је пошто је претходно у Приштини поднео тужбу због узурпације своје имовине.
Арсић је 8. децембра 2022 године ухапшен на административном пункту Јариње, а пресуда ће, према најави суда, бити изречена 2. фебруара.
Суђење Слађану Трајковићу затворено за јавност
Суђење у случају Слађана Трајковића, такође оптуженог за ратне злочине, одржано је без присуства медија. Судија је одлучио да исказ Слађана Трајковића протекне на седници затвореној за јавност.
Адвокат Дејан Васић рекао је да је његов брањеник у емотивном исказу објаснио свој животни пут и све оно што је у послу као полицајац и у склопу своје заједнице, свог друштва радио и указао сву тежину неправде.
Одбрана Слађана Трајковића је данас најавила приговор Врховном суду на ваљаност доказа тужилаштва, јер је апелациони суд претходно одбио исти захтев.
Суђење у овом случају биће настављено крајем фебруара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.