Светски програм за храну УН: Хитно потребно 19 милиона долара за Авганистан

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Okt.2023, 09:32

Светски програм за храну УН: Хитно потребно 19 милиона долара за Авганистан

Светски програм за храну Уједињених нација затражио је 19 милиона долара за пружање хитне помоћи десетинама хиљада људи у Авганистану, који су погођени низом разорних земљотреса и накнадних потреса на западу земље. Фото: WikimediaComonns/USAID U.S. Agency for International Development Ана Марија Салхуана, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << заменица директора Светског програма за храну (WFP) у Авганистану, рекла је да се на терену помаже преживелима, али да су им хитно потребна додатна финансијска средства јер је „програм већ озбиљно недовољно финансиран“, преноси АП.
Организација је саопштила да ради на пружању хитне помоћи у храни за 100.000 људи у региону. „Катастрофе попут ових земљотреса погодиле су заједнице које су већ једва у стању да се снабдевају у потпуној оскудици“, саопштио је WFP.
Земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеровој скали погодио је у недељу део западног Авганистана, након што су хиљаде људи погинуле, а читава села сравњена с земљом у великим земљотресима недељу дана раније.
Био је то четврти земљотрес који је Геолошки завод САД измерио са јачином 6,3 степена у истој области за нешто више од недељу дана.
„Процењује се да је 25.000 зграда уништено. Преживели тренутно спавају у шаторима поред рушевина својих домова, очајни и у страху од даљих земљотреса и накнадних потреса“,наводи организација у саопштењу.
Више од 90 одсто погинулих су жене и деца, саопштили су званичници УН. Потреси су се десили током дана, када су многи мушкарци радили на отвореном.
WFP је рекао да ће погођеним породицама бити потребна помоћ месецима, у тренутку када за само неколико недеља наступа зима.
Речено је да ће, ако буде средстава, хитна реакција бити допуњена дугорочним програмима како би угрожене заједнице биле у могућности да поново обезбеде средства за живот.
Организација УН-а је била принуђено раније ове године да смањи количину хране коју породице добијају и да за 10 милиона људи у Авганистану укине помоћ у храни, због огромног недостатка средстава. Поред хуманитарног одговора на земљотрес, WFP-у је хитно потребно 400 милиона долара за припрему хране пре зиме, када су многа насељена места одсечена због снега и клизишта.
Земљотреси су уобичајени у Авганистану, где постоје бројне линије раседа и честа померања између три оближње тектонске плоче, наводи АП.
Bajden: Egipat će u petak pustiti humanitarnu pomoć za Gazu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Светски програм за храну УН: Хитно потребно 19 милиона долара за Авганистан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.