Izvor: RTS, 12.Sep.2023, 06:08

"Ерис", нова подваријанта омикрон соја ковида-19 - има ли разлога за страх

Нова подваријанта омикрон соја ковида-19 “ерис“ регистрована је прошле недеље у Србији. Лекари наводе да код млађих даје благу клиничку слику док у ризик могу доћи хронични болесници, гојазни и старије особе.
Светска здравствена организација >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је, раније ове године, навела да подваријанта "ерис" не доноси значајнију опасност по јавно здравље.
Од једног до два пацијента дневно, колико их је било у претходном периоду на прегледу у амбуланти Инфективне клинике, до десетак, колико их је данас.
Начелник Инфективне клинике проф. др Горан Стевановић каже да нова подваријанта омикрона код здравих а нарочито млађих особа даје благе клиничке слике, али код особа које су старије, са коморбидитетима, срчаним болестима, претераном гојазношћу - јављају се упале плућа.
Тренутно имамо 10 хоспитализованих болесника са ковид пнеумонијама, немамо ниједног болесника у јединицама интензивног лечења, наводи Стевановић.
Савтује грађане да избегавају контакт с собама које имају симптоме респираторне инфекције.
"И даље стојим код тога да је најбоља превентива за све инфективне болести за које постоји вакцина – вакцинација", напомиње Стевановић.
Двоструко мање заражених него пре годину дана Бројеви полако расту и у домовима здравља, али не забрињавају. Двоструко је мање ковид позитивних него у истом периоду прошле године, али у здравственим установама и даље важе противепидемијске мере. А вируса има и респираторних, стомачних, па и ковида.
Др Милена Турубатовић из Дома здравља Савски венац каже да у тој здравственој институцији и даље постоји респираторна амбуланта.
Пацијенти се јављају са симптомима температуре, малаксалости, неких респираторних тегоба или гастроинтестиналних тегоба.
Процедура је иста као и за време ковид амбуланти – лекар вас прегледа, процењује да ли је потребан тест. По потреби се раде лабораторијске анализе, рентген плућа, објашњава Турубатовићева.
За благе симптоме није много значајно да ли је реч о ковиду или је нека прехлада зато што их лечимо исто, додаје др Турубатовић.
"Ерис" у Италији У Италији је протеклих дана број ковид пацијената повећан за 40 одсто, али се тамо више и тестира, јер тако налаже Министаство здравља.
Саветује се особама које су дошле у контакт са онима који имају симптоме ковида да се такође тестирају. Старијим пацијентима саветује се ношење маски и вакцинација на јесен, каже дописница РТС-а из Италије Сања Лучић.
С друге стране италијански стручњаци, лекари, због пораста ове варијанте у Италији, сматрају да неће доћи до ескалације.
У Институту Батут потврдили су присуство нове подваријанте соја омикрон у Србији, али сличне су клиничке слике и све се лечи на исти начин.
На сајту Министарства здравља у четвртак, 7. септембра, објављено да су за претходних седам дана у Србији вирусом корона заражене 964 особе од 5.647 тестираних, а нови пресек биће објављен 14. септембра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.