18 žrtava nevremena u Evropi

Izvor: B92, 18.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

18 žrtava nevremena u Evropi

Nevreme u Engleskoj (FoNet)

London, Berlin, Varšava, Prag -- Najmanje 18 osoba danas je poginulo u olujnom nevremenom sa orkanskim vetrom koje je zahvatilo zemlje severne i zapadne Evrope.

Vetrovi koji od jutros duvaju nad delom britanskog ostrva izazvali su u Bridžnortu, na istoku zemlje, saobraćajnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula. Jedan 54-godišnji vozač je poginuo kada je na njegovo vetrobransko staklo dok je vozio, pala velika grana drveta, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je portparol službe hitne pomoći.

Najteže je pogođena Britanija, u kojoj je poginulo sedam osoba, uglavnom u saobraćajnim nesrećama. Vetrovi su u Britaniji dostizali 160 kilometara na čas.

Spasilačke ekipe uspele su da pronađu 26 članova posade britanskog teretnog broda koji je počeo da u oluji tone u vodama Lamanša.

Dve osobe su poginule u Holandiji, kada se pod naletom vetra drvo srušilo na njihov automobil, javila je holandska agencija ANP. Zbog vetrova, koji su dostizali 100 kilometara na sat, i jake kiše u Holandiji su otkazani brojni letovi i saobraćanje vozova, a škole zatvorene. Prijavljeno je više od 30 nesreća, a vlasti su pozvale građane da ostanu u svojim domovima.

Vetar je u Poljskoj odneo jedan život, a u Češkoj naneo i prvu ozbiljniju štetu pošto je drvo palo na automobil u centralnom delu zemlje.

Posledice jakih vetrova (Beta)

Jaki vetrovi oštetili su krov centralne železničke stanice u Amsterdamu. Zbog parčića stakla koje je vetar raznosio s krova, putnicima je zabranjeno zadržavanje na platformama, a vozovi nisu mogli da uđu u stanicu.

Nevreme je uticalo i na pomorski saobraćaj u Roterdamu, najprometnijoj luci u Evropi. Na jednom terminalu nafta je iscurela u more, pošto je teretni brod udario u kontejner sa naftom.

Na jugozapadu Nemačke, jedan vozač je poginuo kada se njegov automobil sudario s drugim vozilom, dok je pokušavao da izbegne srušeno drvo.

U Irskoj, gde meteorolozi upozoravaju da bi vetrovi mogli da dostignu 140 kilometara na čas, otkazani su ili odloženi letovi, kao i saobraćanje feribota na linijama prema Britaniji i Francuskoj.

Mađarske službe za vanredne situacije su u pripravnosti, pošto se očekuje da oluja sa jakim vetrovima sutra ujutru zahvati i Mađarsku.

U Bergenu, na zapadu Norveške, već 82 dana pada kiša.

Od orkana strahuju i Česi i Poljaci

Užurbane vanredne pripreme, uz najozbiljnija upozorenja hidrometeorologa u poslednjih nekoliko godina, pred vetrom orkanske jačine dovršavaju i Česi i Poljaci.

Češki hidrometeorološki zavod ponavlja upozorenje građanima da ne izlaze bez preke potrebe, a nikako u šume, da obezbede prozore, pripaze gde su parkirali automobil.

"Tako jak vetar stiže kod nas vrlo retko. Mogu se očekivati velike materijalne štete na velikoj teritoriji, prekidi u saobraćaju i u isporukama električne energije", upozorilo je češko ministarstvo životne sredine.

U planinama na istoku Češke hidrometeorolozi očekuju i lokalne poplave, pošto uz jak vetar stižu i obilne padavine.

Poruku "Ne izlazi, oduvaće te" ponavljaju elektronski mediji u susednoj Poljskoj. Televizija je dodatno upozorila Poljake da imaju razumevanja za svoje sveštenike jer se njihove mantije na jakom vetru pretvaraju u prava jedra i onemogućavaju im tako da idu svojim poslom po ulicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.