Izvor: B92, 31.Mar.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

16 mrtvih u sukobima u Somaliji

Mogadiš -- U sukobu rivalskih klanova u centralnoj Somaliji, ubijeno je najmanje 16 osoba, a ranjeno je više od 20, saopštili su svedoci.

Dva klana se bore više sedmica oko zemlje i vode u oblasti Mudug, a ovaj najnoviji sukob je izbio u selu Barag, 80 km severno od grada Haradira. "Tenzija je i dalje visoka", rekao je Rojtersu Ibrahim Osman, jedan od seoskih starešina. Žitelji ovoga mesta tvrde da su borbe prestale, ali strahuju od naoružanih muškaraca koji u sve većem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broju pristižu u ovu oblast.

Istovremeno, više stotina žitelja je napustilo svoje domove i pobeglo pred jakim eksplozijama.

Somalija nema efektivnu centralnu vladu već 19 godina, a napore koje ulaže Zapad u uspostavljanje vlade podrila je pobuna koju predvodi grupa al-Šabaab, koju SAD smatraju ogrankom al Kaide u ovom regionu.

Kako podseća Rojters, haos na kopnu je doveo do procvata piratskih bandi koje su zaradile više miliona dolara od otkupnina za otmice brodova u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.