Цена уранијума на светским тржиштима највећа за скоро 16 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Dec.2023, 09:00

Цена уранијума на светским тржиштима највећа за скоро 16 година

Цена уранијума је јуче на њујоршкој робној берзи NYMEX достигла 82,3 долара по фунти (фунта је отприлике 450 грама), што је највише од јануара 2008. године. Фото: Pixabay/Tumisu Према подацима Бизнис инсајдера, вредност уранијума овог лета бележи знатне осцилације.
Његова вредност је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 27. јуна почела да пада са 56 долара по фунти на 42,5 долара, колико је забележено 14. августа, а након тога је 24. августа порасла на 58,2 долара по фунти и непрекидно расла на данашњих 82,3 долара по фунти.
Главни разлог за раст цена овог метала је стални ризик приликом снабдевања услед заоштрене политичке ситуације у свету, наводи портал Трејдинк економикс.
Русија има скоро 50 одсто светског удела у обради и обогаћивању уранијума, а главни произвођачи су Казахстан, Канада и Аустралија.
Уранијум се користи пре свега као гориво у нуклеарним електранама.
Tiktok na putu da postane aplikacija sa najvećom zaradom u istoriji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Цена уранијума на светским тржиштима највећа за скоро 16 година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.