Како је у Футогу пре 157 година настала најпопуларнија музичка композиција на свету?

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jan.2024, 16:01

Како је у Футогу пре 157 година настала најпопуларнија музичка композиција на свету?

На почетку сваке године, првог јануара, у Бечу се одржава традиционални Новогодишњи концерт у изведби Бечке филхармоније. Он се сваке године одржава у Златној сали бечког Музикферајна, пре свега је посвећен делима композитора из породице Штраус. Занимљиво је да је најпопуларније >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дело овог аустријског композитора, настало у Футогу пре више од 157 година. Фото: Unsplash/larisabirta Наравно реч је о валцеру „На лепом плавом Дунаву“, који се изводи од првог Бечког новогодшњег концерта 1939. године, сваке године без изузетка. Иако у званичним записима стоји да је валцер компонован у Бечу 1866, верује се да је место његовог настанка ипак било у околини Новог Сада, тачније у Футогу.
Легенда каже да је најпопуларнија и највише извођена композиција „На лепом плавом Дунаву“ настала пре 157 година у дворцу у Футогу, који је 1777. године изградио гроф Андраш Хадик, где се данас налази Пољопривредна школа.
Јохан Штраус Млађи је 1847. године ту био гост грофа Котека, чија је породица преузела дворац и по чијем је имену данас познат. Према причи, инспирисан природним лепотама познате реке, управо ту је поставио прве ноте и основе чувеног валцера „На лепом плавом Дунаву“, који је премијерно изведен 15. фебруара 1867. године. Иначе, Јохан Штраус Млађи је своју каријеру започео управо у Новом Саду, где је 1847. године одржао свој први велики концерт, а неколико година касније понео епитет светске звезде.
Након што је Штраус написао оригиналну музику, речи је додао песник Хорског удружења Јозеф Вајл. Штраус је касније додао још музике, а Вајл је изменио неке стихове. Штраус је створио чисто оркестарску верзију за Светску изложбу у Паризу 1867. и у овој форми је изведба постигла велики успех. Инструментална верзија је данас далеко најчешће извођена.
Првог јануара и ове године чула се композиција „На лепом плавом Дунаву“ у Златној дворани Музикферајна. Новогодишњим концертом руководио је Кристијан Тилеман, диригент са којим овај реномирани оркестар активно сарађује од 2000. године.

Као и сваке године концерт се уживо преносио у преко 90 земаља широм света и пратили су га милиони телевизијских гледалаца.Почетно је концерт био начин да се публици у Бечу и широм света пружи радост након тешких времена Другог свјетског рата, те остао културна икона и врхунац за љубитеље музике широм света који сваке године желе уживати у празничној атмосфери овог јединственог догађаја. Лепо је знати да је инспирација за ноте најпопуларније композиције, највећег светског концерта, проистекла из дивљења природи у Футогу.
Prateći program izložbe „Paja Jovanović i Gustav Klimt“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како је у Футогу пре 157 година настала најпопуларнија музичка композиција на свету? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.