Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 13:47

Убиства на улицама Стокхолма, 150 локација потенцијална места злочина

Два мушкарца убијена су у Стокхолму, док је 25-годишња жена страдала у експлозији у кући северно од шведске престонице, за само 12 сати. Реч је о обрачунима криминалних банди. У Стокхолму тренутно постоји око 150 адреса на којима полиција очекује да ће се убудуће дешавати >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << насиље. Војска прискаче у помоћ.
У експлозији током ноћи у Фулеру, око 80 километара северно од Стокхолма, погинула је жена за коју се сматра да је комшиница особе која је повезана са организованим криминалом. Отишла је на спавање "једнe сасвим обичнe вечери, али се никада није пробудила“, рекао је премијер Улф Кристерсон.

Неколико сати раније, младић је убијен у пуцњави у Јордброу, јужно од главног града. Одвојено, 18-годишњи младић је убијен из ватреног оружја око 19 часова у близини спортског терена у Стокхолму који је био препун људи, јавио је СВТ.
Прошле године је више од 60 људи погинуло у пуцњавама у Шведској, што је највећи број у историји, а ова година ће бити иста или гора.
Полиција очекује нове инциденте У Стокхолму тренутно постоји око 150 адреса на којима полиција очекује да ће се убудуће дешавати акти насиља, објавио је данас јавни сервис СВТ, након што је у септембру забележен рекордан пораст убистава повезаних са сукобом криминалних група.
Шефица полиције у шведској престоници Катрин Кимеријус Викстрем каже да је немогуће да полиција буде на свим местима у исто време.
На адресама живе људи из криминалног окружења, али је реч и о местима где су рођаци, пријатељи и компаније које се могу довести у везу са бандама, према информацијама шведског јавног сервиса.
Шеф шведске националне полиције Андерс Торнберг саопштио је да је проширена сарадња са шведским оружаним снагама, након што је премијер Улф Кристерсон затражио помоћ од војске у борби са криминалним бандама.
"Нажалост, мало тога указује на брзи престанак насиља. Процењујемо да ће вероватно бити нових инцидената пре него што се тренд преокрене", рекао је Торнберг на конференцији за медије.
Он је објаснио да укључивање војске подразумева подршку у мисијама надзора, помоћ у логистици и коришћење возила оружаних снага.
"То све мора да буде под командом полиције. Не ради се о распоређивању оружаних снага са директним дужностима у борби против криминала на терену", рекао је Торнберг.
Само овог месеца 12 убијених У Шведској је овог месеца убијено 12 особа у сукобу криминалних група, што је највећи број од децембра 2019. године, објавили су тамошњи медији. Прецизирају да је реч о банди познатој као Фокстрот мрежа, која је потресена сукобима и подељена на две ривалске фракције.
Премијер Шведске Улф Кристерсон је рекао да Шведска до сада није видела ништа слично, као и да "ниједна друга земља у Европи" није искусила овакву ситуацију.
Он је навео да деца и невини посматрачи све више страдају у сукобима банди, али и додао "ловићемо банде и победићемо их“.
На милион становника четири особе страдају у пуцњави У извештају шведске владе објављеном 2021. године наводи се да сваке године у пуцњави умру четири особе на милион становника, што је више од европског просека, где у пуцњавама умире 1,6 особа на милион становника.
Шведска полиција повезује високу стопу криминала са слабом интеграцијом имиграната, повећањем јаза између богатих и сиромашних и употребом дрога. Премијер је, иначе, најавио да ће бити више видео-надзора на улицама, да ће казне за кршење закона о оружју бити повећане, а депортација олакшана.
Неки критичари описали су предложене мере као површне, тврдећи да третирају симптоме, а не основне узроке насиља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.