Izvor: RTS, 09.Jan.2024, 16:09

Више од 150.000 људи напустило КиМ за четири године

Косово и Метохију је од 2018. до 2022. године напустило 156.080 становника, саопштило је Министарство унутрашњих послова у Приштини, тврдећи да се ради о близу девет одсто укупног становништва.
"Биланс међународне миграције (нето миграција) на Косову за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2022. годину је био – 30.889 становника или 1,75 одсто сталног становништва. За период 2018-2022, процењује се да је Косово напустило 156.080 становника, или око 8,85 одсто становништва", наводи се у годишњем миграционом извештају.
У истом извештају процењује се да је на крају 2022.године 949.719 житеља КиМ у иностранству или 53,89 одсто становништва.
Медији у Приштини наводе да са КиМ прети већа миграција становништва након либерализације виза за земље ЕУ, која важи од 1. јануара ове године.
Портпаролка приштинског аеродрома Валентина Гара изјавила је да је за само недељу дана број људи који су авионом путовали ван КиМ, укључујући и емигранте који су дошли за новогодишње празнике, био преко 83.000.
Политички аналитичари су слободнији у процени одласка људи са КиМ након визне либерализације, па тако професор Неџмедин Спахиу претпоставља да ће око пола милиона становника ове године отићи у земље Западне Европе, у потрази за послом И због страха од рата.
"Готово свака породица с Косова има бар једног члана који живи и ради на Западу. На Косову су веома мале плате и велика је незапосленост, тако да многи млади људи будућност виде у развијеним земљама Западне Европе. Очекујем да ће само ове године око пола милиона становника Косова отићи на Запад", рекао је Спахиу медијима.
Према његовим речима, одлазак великог броја младих људи утицаће на друштво у многим областима, те да очекује да ће и знатан број пензионера напустити КиМ и отићи да живи код своје деце на Западу.
"Страх од рата ће постојати све док се у целини не имплементира француско-немачки план. Због страха од рата за новогодишње празнике је на Косово са Запада дошло знатно мање људи него протеклих година", рекао је Спахиу.
У прилог тврдњама о великим миграционим покретима житеља Косова и Метохије указује и податак да се од почетка до краја 2023. године 287.965 људи пријавило за добијање пасоша које издају инстиуције у Приштини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.