Izvor: RTS, 05.Dec.2023, 16:26

ИДФ у штабу Хамаса у Џабалији, проширује копнену операцију у јужној Гази; Број страдалих Палестинаца порастао на 15.900

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су се пробиле дубље у избеглички камп Џабалију, у северном делу Појасу Газе. Делују у свим деловима Појаса Газе, али су главне операције на југу у Кан Јунису. Тел Авив очекује тешке борбе у новој фази рата, али остаје >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << при циљу да уништи Хамас. Из палестинског Министарства здравља саопштено је да је од почетка сукоба страдало укупно 15.900 Палестинаца у енклави. Иран позива међународну заједницу да уведе санкције Израелу. Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је да је немогуће створити безбедне зоне за цивиле у Појасу Газе.
Десетине израелских тенкова, оклопних транспортера и булдожера ушло је у јужни део Појаса Газе код Кан Јуниса, док израелска војска спроводи копнену офанзиву на том подручју.
Израелска војска, након што је проширила копнену офанзиву и бомбардовала циљеве широм енклаве, наредила је Палестинцима у око 20 области у централном делу Појаса Газе да оду даље на југ и објавила мапе на интернету. Објавила је нови хуманитарни коридор и саопштила да је главни ауто-пут Газе Салах ад Дин (Саладин) "зона борбе". 
Циљ проширених акција израелске војске је, након истека једнонедељног прекида ватре, уништење лидера Хамаса у Појасу Газе, саопштио је Израел. Међу метама су и лидери Хамаса за које Израел верује да се крију у Катару и Турској.
Анкара је упозорила Израел да ће бити "озбиљних последица" уколико Израел покуша да елиминише Хамасове званичнике који живе ван палестинских територија.
Локални званичници у Гази, са друге стране, наводе да су интензивирани израелски ваздушни напади на истоку Кан Јуниса, те да израелске копнене снаге продиру у источни део и опкољавају подручје тог града. 
Најмање 50 цивила је убијено, а више стотина је повређено, у серији израелских напада на две школе у граду Гази, у ​​којима су била смештена расељена лица, саопштила је палестинска новинска агенција ВАФА (WAFA).
Министарство здравља у Гази саопштило је да је од суботе у Појасу Газе убијено више од 800 Палестинаца. Од почетка сукоба 15.899. Како се наводи, 70 одсто убијених су жене и деца.
Нема сигурних зона у Појасу Газе, поручио је шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.