Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 22:40

ММФ: Могуће глобално поскупљење жита до 15 одсто, ако се Русија повуче из споразума

Међународни монетарни фонд (ММФ) оценио је да би излазак Русије из договора о безбедном извозу украјинског жита црноморским рутама могао да покрене глобални раст цена житарица од десет до 15 одсто.
Према речима главног економисте ММФ-а Пјер-Оливијеа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Гуринчаса, црноморски споразум о житу је био "веома важан" за обезбеђивање довољних количина житарица које могу бити извезене из Украјине у циљу ублажавања ценовних притисака на прехрамбене производе, преноси Ројтерс.

"Суспензија споразума о извозу украјинских житарица вероватно ће утицати на повећање цена. Још процењујемо колико ће износити то повећање цена, али сматрамо да је разумна процена да ће поскупљење бити у распону од десет до 15 одсто", рекао је Гуринчас.
ММФ је прошле недеље саопштио да би повлачење Русије из споразума о извозу украјинских житарица погодио регионе који се у великој мери ослањају на испоруке жита из Украјине, укључујући северну Африку, Блиски исток и јужну Азију.
У саопштењу се наводи да се показало да је извоз украјинских житарица важан фактор за глобалну сигурност хране.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.