Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 14:56

ДРИ: У Србији 141 центар за социјални рад, ресурси недовољни за ефикасну заштиту

У Србији постоји 141 центар за социјални рад, а јавно доступни подаци показују да постојећи ресурси нису адекватни да би пружили ефикасну социјалну и породичноправну заштиту, речено је у Државној ревизорској институцији.
Председник ДРИ Душко Пејовић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је, представљајући извештај о ревизији сврсисходности пословања "Ефикасност рада центара за социјални рад у пружању социјалне и породичноправне заштите” истакао да је ова ревизија рађена зато што центри за социјални рад представљају стуб система социјалне и породичноправне заштите.
Према његовим речима, улога центара се у протеклом периоду мењала, а нормативи о њиховом функционисању нису у потпуности одражавали те промене.
Ревизијом су била обухваћена два надлежна министарства, и то за рад запошљавање, борачка и социјална питања и за бригу о породици и демографију, као и четири центра за социјални рад, у Нишу, Ваљеву, Новом Бечеју и Неготину.
"У протеклим годинама нису остварени значајни резултати код унапређења система социјалне и породичноправне заштите, ојачавање капацитета центара, обезбеђивање сталног усавршавања запослених и унапређења организације и управљања у центрима за социјални рад да би се на адекватан начин сагледали и решавали проблеми и потребе њихових корисника", рекао је Пејовић.
Додао је да подаци показују да у појединим центрима још раде запослени који немају одговарајуће лиценце за рад, а контролни и регулаторни механизми не функционишу на задовољавајућем нивоу. Навео је да је ревизија рађена са циљем да се испита да ли су надлежни органи предузимали одговарајуће активности како би се обезбедио ефикасан рад ових центара у остваривању улоге коју имају.
Недостатак стручњака се негативно одражава на рад центара Говорећи о томе шта је ревизија показала, вођа тима Светлана Милановић Врцељ је истакла да надлежни органи нису предузели адекватне мере за обезбеђивање основа за ефикасан рад центара за социјални рад.
Центри за социјални рад у којима је рађена ревизија, како је истакла, нису довољно организовали рад у складу са принципима одгворног управљања, што може да отежа ефикасну заштиту корисника.
Када је реч о инспекцијском надзору, навела је да је он рађен делимично, често само када су се дешавали инциденти или је то тражено од појединих органа или институција. Указала је и на недостатак неопходних стручњака у центрима, што се негативно одражава на њихов рад.
"Кључна порука након спроведене ревизије јесте да ће рад центара за социјални рад бити ефикаснији преиспитивањем постојећег законодавног оквира од надлежних органа, успостављањем одговорног управљања у центрима за социјални рад и континуираним надзором над њиховим радом", рекла је Светлана Милановић Врцељ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.