Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

14. jul, praznik Francuske

Pariz -- Tradicionalna vojna parada povodom francuskog nacionalnog praznika, 14. jula, održana je danas u Parizu.

Tradicionalnom vojnom paradom, obeležava se dan kada je 1789. godine oslobođen zloglasni zatvor Bastilja, srušena francuska monarhija i uvedeno republikansko uređenje.

Vojnu paradu u centralnoj pariskoj aveniji Šanzelize, zbog nedavnih terorističkih akcija u Londonu, pratile su do sada nezapamćene mere bezbednosti. Ceremoniji su prisustvovali predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države Žak Širak i predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva kao počasni gost.

Hrabrost i prkos prema mogućem terorističkom napadu. Tako su neki francuski mediji opisali odluku predsednika Žaka Širaka da okupljenu masu na Jelisejskim poljima pozdravi iz otvorenog džipa.

Posle prošlonedeljnih događaja u Londonu, nivo pripravnosti u francuskoj prestonici podignut je na samo jedan stepen ispod najvišeg nivoa. Osim toga, u sličnoj prilici, pre tri godine, pokušan je atentat na Širaka. Policija je detaljnije nego ikada ranije nadzirala ljude koji su prisustvovali paradi. Svi posetioci su morali da prođu kroz detektor metala, a ako je potrebno i detaljniji pretres. Pristup nekim stanicama metroa bio je ograničen, a po okolnim krovovima raspoređeno je više desetina policijskih snajperista.

Ipak, većini građana pojačane mere bezbednosti ne smetaju. "To je sasvim normalno, s obzirom na ono što se desilo u Londonu, a pre tri godine pokušali su da ubiju predsednika. Ove mere su logične", kazao je jedan Francuz.

Mnoge jedinice vojske bile su u pripravnosti, a samu paradu obezbeđivalo je preko pet hiljada uniformisanih i nepoznat broj policajaca u civilu. "Ove godine je za paradu angažovano najviše policajaca. I to se vidi", kazala je Barbara, policajka u civilu.

Predsednik Širak je u jednom intrvjuu pozvao građane da budu spremni na sve, jer teroristi imaju potpuno drugačiji mentalitet od običnih ljudi. Policija je apelovala na građane da ne donose torbe, kese predmete sumnjivog izgleda jer mogu biti izloženi detaljnom pretresu. Ipak, sve je proteklo bez incidenata.

Inače, na ovogodišnjoj paradi, gostujuća zemlja bio je Brazil. Dva bataljona brazilske vojske učestovala su u povorci, a predsednik te zemlje Luis Lula da Silva, paradu je zajedno sa francuskim predsednikom posmatrao iz svečane lože.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.