Izvor: RTS, 30.Avg.2023, 11:10

Бившем пакистанском премијеру Имрану Кану продужен притвор за 14 дана

Затворски притвор бившем пакистанском премијеру Имрану Кану продужен је данас за 14 дана како би се спровела истрага против њега по оптужбама за одавање државних тајни, саопштио је његов адвокат. 
Пакистански суд поништио је у уторак пресуду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за корупцију бившем премијеру Имрану Кану, али и одлучио да га не пусти на слободу, одредивши му притвор у другом предмету.

Кан (70) се нашао у центру политичка превирања у Пакистану пошто му је у априлу 2022. године изгласано неповерење у парламенту.
Затворен је 5. августа након што је осуђен на три године затвора због незаконите продаје државних поклона, које је добио током премијерског мандата од 2018. до 2022, а пакистанска изборна комисија такође му је забранила учешће на изборима у наредних пет година.
Канов правни тим је уложио жалбу, тврдећи да је осуђен без права на одбрану.
Дипломатска депеша и лични интерес Суд је наложио Каново пуштање уз кауцију, али он неће бити ослобођен јер се у другом случају терети да је одавао државне тајне.
Званичник Федералне истражне агенције, који је тражио да остане анониман, рекао је да је Кан оптужен за објављивање садржаја поверљиве депеше коју је послао пакистански амбасадор у САД и њено коришћење за политичку и личну добит.
Канов главни помоћник, бивши министар иностраних послова Шах Махмуд Куреши, већ је ухапшен у истом случају.
Кан тврди да депеша доказује да је његово уклањање било на захтев САД, које су, како је рекао, притискале пакистанску војску да сруши његову владу јер је посетио Русију непосредно пре њеног напада на Украјину. Његове наводе демантовали су и САД и пакистанска војска.
Кан се суочава са оптужбама у десетинама случајева, укључујући и оне за подстицање убиства и оркестрирање насилних протеста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.