Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 16:04

Вештачка интелигенција мења људе – 14 милиона радних места мање у наредних пет година

Светски економски форум (WEF) саопштио је да ће у наредних пет година вештачка интелигенција заменити људе на 14 милиона радних места у свету. На основу анкете у којој је учествовало више од 800 компанија, WEF очекује да ће послодавци до 2027. године отворити 69 милиона радних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << места, док ће угасити 83 милиона послова, преноси Си-Ен-Ен.
Вештачка интелигенција увелико има примену у медицини, пољопривреди, а користи се чак и у правосудној пракси, а њен развој ће имати и позитиван и негативан утицај на радна места, предвиђају стручњаци Светског економског форума.
Иван Умељић из Центра за промоцију науке каже да је вештачка интелигенција већ препозната као једна од најважнијих технологија у 21. веку.
"О томе да је тај проблем препознат сведочи и то да је Европска комисија донела читав низ аката којим покушава да регулише ову област, па и права радника. Ту бих издвојио предлог Европске регулативне уредбе где су права радника и примена вештачке интелигенције у тој области сврстани у високоризичне процесе који могу да угрозе људску слободу, права и безбедност", каже Умељић.
Постоје и процене инвестиционе банке "Голдман Сакс" које показују да би вештачка интелигенција могла да замени 300 милиона послова с пуним радним временом.
"Образовни систем се мора прилагодити овим новим темама и морају се организовати јавне расправе како би се ове теме приближиле грађанима. Неке од манифестација код нас које се баве тим темама су 'Мај месец математике' и Сајам технике и техничких достигнућа које грађани могу да посете", закључује Умељић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.