Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 14:54

Савет ЕУ усвојио 13. пакет санкција против Русије; Кијев: Оборен дрон у Одеси, има мртвих

Рат у Украјини – 730. дан. Украјинске снаге саопштиле да су обориле дрон у Одеси, што је довело до пожара у којем су три особе погинуле. Володомир Зеленски поручује да је ова недеља изузетно тешка јер помоћ са Запада касни. Савет ЕУ усвојио 13. пакет појединачних и економских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << санкција ЕУ против Русије.
Председник Володомир Зеленски разматрао је на састанку Генералштаба оужаних снага Украјине сва питања везана за употребу авиона Ф-16. Истакао је да је Авдејевка нова линија одбране, као и да су даљи задаци јачање граница државе.
С друге стране, Москва је промовисала модернизован стратешки носач ракета Ту-160М. Тим поводом, председник Владимир Путин летео је на највећој суперсоничној летелици у историји војне авијације и најтежем борбеном авиону на свету.
У исто време, Сједињене Aмеричке Државе су директно упозориле Русију да не лансира ново нуклеарно противсателитско оружје, изјавио је амерички званичник који је желео да остане анониман, преноси Ројтерс и наводи да је о томе први известио Волстрит журнал.
Детонација оружја те врсте, рекао је извор, могла би да поремети све, од војних комуникација до услуга вожње заснованих на телефону.
Москва је упутила ''снажну протестну ноту'' америчком Стејт департменту због увредљивих изјава председника САД Џозефа Бајдена на рачун председника Путина, саопштио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.
Бајден је назвао Путина "лудим кучкиним сином", наводећи да због њега и других увек мора да се брине о могућем нуклеарном сукобу, иако су, како је навео, климатске промене егзистенцијална претња за човечанство.
На то је Путин рекао да је то адекватна реакција шефа Беле куће.
"Рекао сам да ћемо сарађивати са било којим председником, али верујем да је за нас, за Русију, Бајден пожељнији. И, судећи по овоме што је рекао, потпуно сам у праву, јер је ово адекватна реакција на оно што је речено са моје стране", поручио је Путин.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.