Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 19:47

Аранжмани за Родос, Крф и Евију се не обустављају, због пожара се вратило 13 српских туриста

Са Родоса се због ватрене стихије вратило 13 српских туриста, речено је РТС-у у Министарству туризма. Српски туристи на Родосу, Крфу и Евији се налазе у градовима у којима нема пожара и њихова безбедност није угрожена, каже директор Јуте Александар Сеничић. Агенције >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и даље воде туристе на ова острва, а одустајање од аранжмана без плаћања пенала није могуће.
Више од 1.000 српских туриста тренутно борави на Крфу, процене су Јуте. Стотинак у Касиопију и Ипсосу, који су најближи месту где је избио пожар.
"Највећем броју њих данас се завршио боравак на Крфу и долазе редовно назад, а туристи који су имали полазак јуче, стигли су безбедно, безбедно се сместили. Када је реч о другим нашим туристима, има их велики број на Крфу, они се налазе у месту Дасија и околини. Не можемо утврдити тачан број у овом тренутку, али то и није много битно, с обзиром на то да бораве потпуно нормално", каже директор Јуте Александар Сеничић.
Наставак летовања на безбедном омогућен је и за тридесетак туриста на Родосу, који су се налазили у јужном делу острва, где ватра и даље букти. Мањи број затражио је повратак у Србију, што им је омогућено резервисањем карата на летовима "Ер Србије", тврде у Министарству туризма. У Јути кажу да ће се већина највероватније вратити тек по истеку аранжмана.
Да су српски туристи који су остали тамо за сада безбедни, поручују и из Амбасаде Србије у Атини.
"Није се велики број људи јавио нашој дипломатско-конзуларној мрежи. Највећи део људи, нарочито на острвима, отишао је у организацији туристичких агенција, велика већина туристичких агенција, преко 90 одсто, има своје тур-агенте, то су људи који су искусни, који говоре грчки, имају добре контакте и са локалним властима. Ми смо у сталном контакту, они заиста воде бригу о нашим туристима", рекао је амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић.
Аранжмани се не обустављају Агенције не обустављају поласке за ове дестинације. Ласт минит понуде готово да не могу да се пронађу. У једној београдској агенцији слободних места нема за наредних месец дана.
"Свакако да имамо позиве од стране путника који у наредним данима треба да отпутују на ове дестинације и ми смо као организатор путовања спремни да одговоримо на сва питања. Оно што је за нас у овом тренутку најважније јесте да су зоне у којима су тренутно пожари, рецимо на Родосу, на неких 50 километара од туристичких места, Фалиракија, града Родоса, Калитеје, где су наши путници смештени", објашњава Андреј Тодоровић из туристичке агенције "Контики".
Савет: Будите спаковани и спремни за евентуалну евакуацију Оне који се затекну у деловима где има пожара, из Амбасаде саветују да буду спаковани и спремни да се брзо евакуишу, уколико за тим буде било потребе.
Они који тек путују на та острва – да провере да ли им агенција гарантује премештај у случају опасности од ватре и да прате обавештења локалних власти.
Ако би неко ипак да одустане од аранжмана, мораће да плати пенале, јер ванредно стање није проглашено.
“То не зависи од туристичких агенција, већ је то међународноправни формат који омогућава да само у тим ситуацијама можемо захтевати новац који смо унапред уплатили хотелијерима и превозницима који нас воде до тих дестинација", рекао је Сеничић.
Да ли ће у случају отказивања путници летовање морати да плате у целости или делимично, зависи од услова путовања на које су пристали и од тога колико дана је остало до поласка.
Из Јуте уверавају да је ситуација под контролом и да путнике неће слати тамо где би били непосредно угрожени.
Што се тиче осталих места, безбедно је у највећем делу Грчке, посебно на северу где летује највећи број српских туриста, потврђују из Амбасаде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.