Izvor: RTS, 13.Jan.2024, 13:31

Вучић: Наоружавањем Приштине крше Резолуцију 1244 СБ УН

Рушење међународног поретка наоружавањем Приштине има за циљ да се супротно Резолуцији 1244 и повеље УН не само у потпуности са КиМ уклони траг постојања Републике Србије, већ и српског народа, рекао је председник Александар Вучић током обиласка Дежурног оперативног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << центра Војнобезбедносне агенције. Истиче да Резолуција 1244 предвиђа демилитаризацију. За 2024. најављује најбрже и најснажније опремање Војске Србије до сада.
Александар Вучић је, током обиласка Дежурног оперативног центра ВБА, поручио да је та агенција важна за безбедност и сигурност наше војске и да прати и све што се дешава у Копненој зони безбедности уз административну линију са КиМ.
Том приликом истакао је да “не смемо да се правимо слепи поводом онога што се дешава око нас, а све супротно међународно правним нормама“.
"Кршећи Резолуцију 1244 угрожавају регионалу безбедност и стабилност. Тзв. косовске снаге безбедности, које не смеју да постоје по међународним јавно-правним нормама и по Резолуцији 1244, без сопствене производње, укупно у овом тренутку имају, заједно са тзв. косовском полицијом 223 оклопна возила“, рекао је Вучић.
То су, наводи, лако оклопљена возила, најчешће за превоз пешадијских јединица.
“Ту има осим ‘гардијана‘, ‘хамера‘ највише, али има и турских ‘вурана‘, ‘кирпија‘, ‘кобри‘, неких ‘амбера‘ и тако нешто. То су све турска возила која су добили", каже Вучић.
Наводи да је план да се број тих оклопних возила повећа, као и број особља.
"Они желе да повећају на 350 оклопних возила, желе да 2027. имају 5.500, како они то кажу, професионалних војника у КБС-у и још 20.000 у првој резерви, то су њихови планови. За нас ту нема изненађења. Америка то води, Америка тиме руководи, то раде велики стручњаци, озбиљни људи, они ће бити и ментално, и физички, и организацијски, врло, врло спремни. Американци и НАТО то раде на изузетно озбиљан и одговоран начин", изјавио је Вучић.
Нагласио је да Резолуција 1244 предвиђа демилитаризацију.
"А они им направише војску и настављају да праве ту војску. Нисмо јаки као Америка, Енглеска, Немачка, Турска, али можемо да укажемо целом свету да на бруталан начин крше међународне јавноправне норме, али то њих не интересује, интересују их само њихови интереси", рекао је Вучић.
Према његовим речима, Приштина има најбрже растући буџет за војску и полицију, које не би смеле да постоје према међународном јавном праву.
“У последње четири године, тај буџет је порастао преко два пута, тзв. косовске снаге безбедности се трансформишу под менторством САД, а треба да достигну број од 5.500 припадника“, каже Вучић.
"Циљ да се уклони траг постојања Србије и српског народа на КиМ" Председник је нагласио да рушење међународног правног поретка даљим наоружавањем тзв. косовско-безбедносних снага, има за циљ да се супротно Резолуцији 1244, са територије КиМ у потпуности уклони било какав траг постојања Републике Србије, као и српског народа.
"Изјаве појединих тзв. косовских званичника недвосмислено говоре о њиховом циљу уништења српског народа", рекао је Вучић.
Додао је да одлука о даљем наоружавању није само најављена, већ је донета у америчком Конгресу и одиграва се готово свакодневно и посредством других земаља, пре свега Турске, али и НАТО земаља и Хрватске.
"Када се хвале да ће свака полицијска патрола бити наоружана дугим цевима, шаљу јасну поруку да за Србе нема места, јер само одређене јединице имају право и могућност да носе такво наоружање. Сада ће бити присутни наоружани полицајци са дугим цевима само како би Срби осећали несигурност и што пре напустили Косово", рекао је Вучић.
Опремање војске у 2024. биће најбрже и најснажније до сада Вучић је рекао и да ће 2024. бити година у којој ће се највише до сада улагати у војну опрему која би требало да стигне до краја 2026. године, као и да се припрема нови пакет финансијских средстава за ту намену.
"Ми припремамо сада нови пакет од још 150 милиона евра и још 400 милиона евра, за све ове године за додатно опремање и наоружавање Војске Србије и ова година ће бити најснажнија и највећа у погледу војне опреме и ово што сам рекао је мимо онога што је већ записано у буџету Републике Србије, где је предвиђено негде око 360 милиона евра за додатно наоружавање, па када све ово саберете ова година ће бити година у којој ћемо се најбрже и најснажније опремати", рекао је Вучић.
Како је навео, нова возила и опрема би требало да стигне до 2026. године.
"Свакако ће бити велике измене у нашим јединицама, идемо на нешто мање тактичке јединице, које ће имати много бољу координацију и то није само реч о лаким пешадијским јединицама, није реч само о специјалним јединицама, већ је реч и о нашим оклопно-механизованим јединицама", каже Вучић.
"Данас сви разумеју зашто је важно да имамо снажну војску, без ње не бисмо могли да постојимо као држава", истиче Вучић.
За куповину оружја наменске индустрије 186 милиона евра Вучић је рекао да Србија у овом тренутку има 186 милиона евра слободних средстава на рачуну Југоимпорт СДПР-а и да ће тих 186 милиона бити одмах потрошено на куповину оружја и оруђа из фабрика српске наменске индустрије.
Додао је да ће Србија поред осам Нора узети 81 продужени "милош" за превоз пешадијских јединица и да ће свако од тих возила бити наоружано дупсом или 12,7 или 14,5 милиметара или 20 милиметара и противоклопним ракетама како би могло да у сваком тренутку пружи одговор и тежим оклопно-механизованим јединицама и борбеним возилима.
"Узећемо 30 купола за Лазаре са специјалним дупсовима, узећемо и део мађарске робе коју набављамо, то је 26 борбених возила пешадије и још неких делова", рекао је Вучић и додао да је стигла и опрема која је купљена пре две године, а која се тиче ометања непријатељских дронова и нисколетећих летелица, хеликоптера и авиона.
Навео је да Србија приводи крају потпуно опремање ПВО система, који ће, према његовим речима, представљати изузетно велики проблем за сваког потенцијалног агресора на нашу земљу.
"Војска данас десетоструко јача" Председник је рекао да је Војска Србије данас десетоструко, а могао би, како је навео, да каже и да је стоструко јача него пре десет година, што, истиче, показује колико се тада “неодговорно односило према држави“.
Одговарајући на питање да ли је набавка оружја и оруђа коју је најавио одговор на наоружавање Приштине или реализација претходних планова, Вучић је казао да Србија има своје планове, али и да добро разуме шта је то што се збива и не само када је реч о Приштини.
"Добро анализирате ситуацију у свету, анализирате ситуацију у региону, сагледавате све чињенице, добро видите како се крећу и политичке прилике, добро разумете интересе и чији су све интереси да Србија буде сломљена. У складу са тим доносите одлуке и наравно у складу са својим могућностима. Наше су могућности изузетно мале у односу на велесиле попут САД, Турске и многе друге које брину о албанским нелегалним и криминалним структурама", рекао је Вучић.
Како је додао, Србија њима не може да се супротстави, ни у новцу, ни у оружју, али може да увек буде довољно снажна да то буде одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да је угрози.
"И то је одговорно и то је озбиљно понашање", рекао је Вучић.
Имао је и поруку за оне који тврде да не треба да се улаже у Војску него у нешто друго, рекавши да без војске Србија не би постојала.
"Позобали би је за три дана и то одлично знам, пошто нико у овој земљи силом прилика, силом посла који обављам, не зна међународне прилике као што их ја познајем, не познаје међународну ситуацију као што ја познајем и не познаје актере те ситуације као што их ја познајем. И знам колико је важно да наша војска снажи", рекао је Вучић.
"ВБА важна за безбедност" Поред тога што је истакао значај агенције за Војску, подсетио је да се она бави оним што се дешава споља и прикупља податке о томе шта се дешава у Украјини и Гази и другим местима, како бисмо могли да искуства применимо у свом одбрамбедном систему.
"Војнобезбедносна агенција се бави безбедношћу и сигурношћу наше војске и оним што се дешава у нашим касарнама и важно је да увек имате пуну контролу над оним што се збива", нагласио је Вучић и истакао да Војнобезбедносна агенција сарађује и са свим другим службама безбедности.
Додао је да се, такође, бави и безбедношћу војних објеката и припадника Војске Србије.
Представници Војнобезбедносне агенције рекли су Вучићу да Оперативни центар ради нон-стоп, 365 дана у години, и да се одатле контролише цела териорија и прикуљају информације.
Заједно са Вучићем, Дежурни оперативни центар ВБА обилазе и министар одбране Милош Вучевићм, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Желимир Глишовић, као и представници ВБА.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.