Izvor: RTS, 10.Avg.2023, 06:05

Свако дете има право да одраста здраво - додатни часови физичког у 120 одељења, догодине у свим школама

Мирослав Марковић из Савеза наставника физичког Србије каже за РТС, поводом увођења додатних часова фискултуре, да ће часове држати и учитељи и наставници. У пројекту "Свако дете има право да одраста здраво" учествоваће 120 одељења, а Марковић се нада да ће програм >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << заживети у свим школама од следеће године.
Од 1. септембра у 120 одељења основних и средњих школа уводе се додатни часови физичког васпитања.

Мирослав Марковић из Савеза наставника физичког Србије рекао је у Београдској хроници да је стање моторичких способности деце из године у годину све горе.
"То се не одражава само на ученике у том добу, већ и касније у зрелом добу, када постану радно способни. Приметили смо да све више људи одлази на боловање, све је мање радно способног становништва и онда смо дошли до закључка да је неопходно од најмлађих разреда да се крене са реформом физичког и здравственог васпитања", истиче Марковић.
Часове ће држати и учитељи и наставници Предвиђено је, објашњава, да у млађим разредима три часа физичког и здравственог васпитања држе учитељи, а два часа наставници физичког и здравственог васпитања.
У старијим разредима, додаје, то би били само наставници физичког, као и у средњој школи.
Учитељи, који сматрају да ће остати без довољног броја часова, неће имати тај проблем, каже Марковић, пошто ће, како је објаснио, три часа и даље они држати, као што су држали и до сада, а два часа ће држати наставници физичког.
Помоћ деци која имају здравствене проблеме Водило се рачуна, потврдио је Марковић, и о томе да те вежбе помогну деци која имају здравствене проблеме.
"Индивидуализација у настави је већ присутна, тако да наставник треба да и сумативно и формативно прати свако дете, и на основу података са тестирања која су већ обавезна програмом наставе и учења, може да прави програм посебно за сваког ученика", истиче Марковић.
Које школе ће бити укључене у пројекат Изабрано је 120 одељења, колико ће школа бити, Савез ће дати предлог, а Министарство просвете ће одлучити, наводи Марковић.
“То ће бити школе које раде у пројекту обогаћеног једносменског рада и из простог разлога што они имају и просторне и временске могућности за реализацију оваквог пројекта“, објашњава Марковић.
Нада се да би пројекат могао да заживи у свим школама од следеће школске године, али наглашава да то није само пројекат Министарства просвете, већ су у пројекат укључени и Министарство здравља и Министарство спорта.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.