Најмлађи каплар на свету: Момчило је имао само 12 година када га је војвода Живојин Мишић унапредио у поднаредника!

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Maj.2023, 12:28

Најмлађи каплар на свету: Момчило је имао само 12 година када га је војвода Живојин Мишић унапредио у поднаредника!

Помен најмлађем каплару у Великом рату и великом српском јунаку, рођеном Лозничанину и Јадранину, служио је епископ шабачки Јеротеј. На Новом гробљу у Београду обележено је три деценије од смрти Момчила Гаврића. Фото: Wikimedia Commons/Unknown author У име Јадрана, његових замљака, пошту му >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је одао градоначелник Лознице, Видоје Петровић, који је најазлужнији што је Гаврић у родном граду добио име улице и величанствено спомен обележје.У име Шапца, града страдалника у Великом рату, почаст му је одао градоначелник града на Сави, др Александар Пајић.
Момчило Гаврић (1906–1993), био је најмлађи војник, потом и најмлађи подофицир Великог рата. Након што је почетком рата остао без родитеља и седморо браће и сестара, са само осам година живота придружио се Шестом артиљеријском пуку Дринске дивизије. Препешачио је Албанију приликом повлачења српске војске и дошао до Крфа. Био је најмлађи каплар на свету, током пробоја Солунског фронта је рањен, а кад га је војвода Живојин Мишић унапредио у чин поднаредника имао је само дванаест година.
Гаврић је симбол деце која су прерано изгубила своје детињство. Слике храброг, али рањеног и изгладнелог дечака Момчила Гаврића, сведочанство су жртве које је српски народ поднео у Великом рату и зато је сећање на овог див јунака, сећање на све жртве које смо као народ поднели у борби за слободу. Наша је дужност да то сећање сачувамо.
Церемонију обележавања тридесетогодишњице смрти Момчила Гаврића организовало је Удружење ратних добровољаца 1912-1918.
Vučić: Priština da prihvatiti dogovoreno iz 2013 i 2015 ili je kraj svega

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најмлађи каплар на свету: Момчило је имао само 12 година када га је војвода Живојин Мишић унапредио у поднаредника! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.