11. Susreti srpsko-ruskih društava u Vrbasu na Dan narodnog jedinstva

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2023, 21:32

11. Susreti srpsko-ruskih društava u Vrbasu na Dan narodnog jedinstva

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević istakao je da je reč o svojevrsnom samitu organizacija iz Srbije i regiona, koje kao svoje primarne ciljeve imaju baštinjenje bratskih veza i saradnju sa sličnim organizacijama iz Ruske Federacije.
“U Vrbas su stigli delagati iz više od 45 gradova i opština iz cele Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i predstavnici Nacionalnog saveta ruske nacionale manjine u Srbiji, predstavnici Ruskog doma i drugih značajnih institucija. Vrbas se održavanjem ovog skupa pozicionirao kao važan centar okupljanja svih relevatnih organizacija i institucija koje se bave širenjem bratskih i prijateljskih veza između srpskog i ruskog naroda. Opština Vrbas je primer kako se u saradnji sa predstavnicima zajednica drugih naroda mogu realizovati brojni projekti, koji daju doprinos razvoju međunacionalnih odnosa zasnovanih na harmoniji, razumevanju, poštovanju i promociji tradicije i kulture i razvoju društva u celini”, kazao je Rojević u svom pozdravnom obraćanju. On je podsetio da opština ima veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije. “Zahvaljujući toj podršci opština Vrbas se izgradila više nego u poslednjih 40 godina. I zahvaljujući toj politici izgradićemo još više i ponovo ćemo postati simbol uspeha i prosperiteta”, rekao je Rojević. Specijalni gosti 11. Susreta društava i udruženja srpsko-ruskog prijateljstva bili su ministar za rad, socijalna i borčka pitanja Nikola Selaković, predsednik Skupštine Republike Srpske Krajine Milorad Buha, predsednik Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, predstavnici Ruskog doma i drugih organizacija koje se bave negovanjem srpsko-ruskog prijateljstva. “Iskazujemo veliku podršku i zahvalnost predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da istraje na principijelnoj politici koju vodi prema Ruskoj Federaciji i odolevanju pritiscima da istoj uvede sankcije”, navodi se u zaključku sednice, saopštilo je Udruženje “Rod”. Na sednici su doneti i zaključci o uspostavljanju tešnje saradnje s lokalnim samoupravama, kao stav da organizacije srpsko-ruskog prijateljstva koordinisano rade na osmišljavanju i realizaciji ruskih programa i projekata. Doneti su i zaključci o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja kroz podršku za studente iz Srbije koji su zainteresovani za studije u Ruskoj Federaciji, kao i tešnja saradnja sa lokalnim samoupravama u oblasti kulture i umetnosti. Pored predstavnika udruženja i društava srpsko-ruskog prijateljstva iz 45 gradova iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ovom skupu su prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, predstavnici Ruskog doma, a specijalni gosti su bili ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević, predsednik SO Žabljak iz Crne Gore Željko Popović i Milorad Buha, predsednik Skupštine Republike Srpske Krajine u progonstvu. Izvor: srbratstvo.ru
 

 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.