Izvor: RTS, 14.Nov.2023, 06:52

ИДФ: Отворене руте за евакуацију цивила ка југу; потврђена смрт Ное Марциано, отете из базе Нахал Оз

Тридесет девети дан сукоба Израела и Хамаса. "Вашингтон пост" пише да се назире споразум о пуштању жена и деце талаца које држи Хамас у замену за младе палестинце који се налазе у израелским затворима. ИДФ је саопштио да ће и данас омогућити евакуацију цивила ка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << југу енклаве. Потврђена смрт Ное Марциано, која је служила у бази израелске војске Нахал Оз. Све болнице у северном делу енклаве су ван функције, саопштило је министарство здравља у Гази, док је ситуација у другим болницама тешка. Сукоби и на Западној обали, убијено најмање шест Палестинаца.
Хамас је изгубио контролу над Појасом Газе, тврди израелски министар одбране Јоав Галант, који је у понедељак рекао да израелске снаге напредују у складу са плановима и прецизно извршавају задатке у Појасу Газе.
Портпарол Одбрамбених снага Израела (ИДФ) Данијел Хагари саопштио је да су израелски војници извршили рацију на болницу Рантиси у Гази, где су, како тврди, у подруму пронашли командни и контролни центар Хамаса, оружје и доказе да су на том месту држани таоци.
Такође, израелски војници су убили, како су навели, 21 припадника терористичке ћелије који су отворили ватру на њих из болнице Кудс, где су се наводно скривали међу цивилима.
Тешке борбе израелске војске и припадника Хамаса воде се још увек и у околини болнице Шифа, највеће здравствене установе у Гази, док је у њој "заробљено" на стотине пацијената, укључујући десетине беба.
Хиљаде људи побегло је из болнице Шифа, али здравствени званичници упозоравају да преостали пацијенти умиру. Најмање 32 пацијента, укључујући три превремено рођене бебе, умрла су током протекла три дана, саопштило је министарство здравља у Гази.
И друге болнице су у потпуном колапсу, па је министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило да су све болнице у северном делу енклаве ван функције због несташице горива, ваздушних напада израелских снага и интензивних борби у околини.
Најмање 11.240 Палестинаца убијено је у Појасу Газе од 7. октобра у израелским нападима, укључујући 4.630 деце и 3.130 жена, саопштило је у понедељак министарство здравља у Гази, које води Хамас.
Сирене за опасност од ракетног напада огласиле су се у понедељак у централном и јужном Израелу, укључујући и град Тел Авив, први пут од петка.
Север Израела свакодневно са територије Либана пројектилима гађају борци Хезболаха, циљајући углавном војне базе у близини границе. ИДФ на нападе одговара гранатирањем непријатељских положаја на југу Либана.
Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху упутио је упозорење Хезболаху рекавши да се либанска милитантна група "игра ватром" која ће бити дочекана много јачом ватром.
Преко граничног прелаза Рафа, у понедељак је у Египат ушла још једна група рањених Палестинаца и страних држављана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.