Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

100.000 demonstranata u Lisabonu

Lisabon -- Oko 100.000 demonstranata okupilo se u Lisabonu kako bi protestovali zbog ekonomskih reformi koje sprovodi vlada te zemlje.

Jedan od glavnih razloga za proteste jeste najava portugalske vlade da će zatvoriti službe hitne pomoći u nekoliko državnih bolnica kako bi smanjila javnu potrošnju.

"Postoji široko rasprostranjen osećaj nezadovoljstva među Portugalcima. Smanjivanje troškova bolnica i škola je u suprotnosti sa potrebama ljudi", izjavio je vođa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednog od najvećih portugalskih sindikata radnika, CGTP, Karvaljo da Silva.

Portugal je sa deficitom od 4,6 odsto među članicama EU država sa najvećim budžetskim deficitom.

Neki politički analitičari smatraju da bi harizmatičnost premijera Žozea Sokrateša mogla donekle da ublaži tenzije u zemlji zbog

sprovođenja ekonomskih reformi.

Sokratešova popularnost bila je prošlog meseca na najvišem nivou od kada je, pre dve godine, postao predsednik vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.