Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 06:58

Хамас добио нацрт предлога за примирје у Појасу Газе; Махмуд Абас прихватио оставку премијера Штајеа

Рат Израела и Хамаса - 144. дан. Израелске операције настављају се широм Појаса Газе. Хамас је добио нацрт предлога за примирје у палестинској енклави, рекао је Ројтерсу неименовани извор упућен у преговоре. Председник САД Џозеф Бајден рекао је да би Израел био спреман >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на прекид ватре у Гази током Рамазана, ако се постигне договор о ослобађању неких од талаца које држи Хамас. Реаговао је високи званичник те групе који је поручио да су такви коментари преурањени. Сукоби Палестинаца и израелских снага и на Западној обали. Председник Палестине Махмуд Абас прихватио је оставку премијера Штајеа. Америчка војска уништила чамце са дроновима Хута. Хезболах испалио десетине ракета на Горњу Галилеју.
Најмање 12 цивила је погинуло током претходног дана, а на десетине их је рањено, у израелским ваздушним ударима на неколико области западно од града Газе.
Са друге стране, израелска војска открила је велику мрежу тунела Хамаса у централном и северном делу Појаса Газе. Већи део подземних пролаза дугачких 10 километара налази се испод болнице и универзитета у граду Гази. 
Док трају борбе на северу, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху планира нападе на Рафу. Тврди и да ће око милион палестинских избеглица, смештених на југу палестинске енклаве, моћи да оде из града пре почетка удара.  
У међувремену, поново је ескалирао сукоб Хезболаха и Војске Израела око подручја Голанске висоравни.
Хезболах је испалио више од 60 ракета на северни Израел у знак одмазде због ранијег напада израелских трупа (ИДФ) на истоку Либана. ИДФ су реаговале нападом на положаје Хезболаха у којем је ликвидиран високи званичник организације Хасан Хусеин Салами.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.