Izvor: RTS, 26.Sep.2023, 22:27

Таковска 10: Бањска и последице

Бањска је под блокадом трећи дан. Умножавају се спекулације, али и даље нема поузданих информација шта се заиста догодило у недељу у раним јутарњим часовима. Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да је једини кривац за актуелна дешавања Аљбин Курти, јер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да он није водио политику какву је водио, до тренутне ситуације не би ни дошло. Новинарка Љиљана Смајловић и политиколог Деспот Ковачевић истакли су да је у целој ситуацији много спина и дезинформација, а да помоћи од међународне заједнице нема.
Влада Србије прогласила је 27. септембар за Дан жалости, поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији. У српским срединама на Космету је тродневна жалост. За то време, ситуација у Бањској је и даље напета, а у Приштини су почела саслушања ухапшених Срба. 

Које су последице оружаног сукоба у Бањској, шта очекује српско становништво на Космету – на ова питања у емисији Таковска 10 одговарали су Ивица Дачић, потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, Деспот Ковачевић, доцент Факултета политичких наука, и Љиљана Смајловић, новинарка и колумниста Недељника.
Дачић: Оне који су против Куртијевог терора називају терористима Ивица Дачић је на почетку емисије подсетио да су једине безбедносне снаге на КиМ снаге Кфора и да без сагласности српских општина и Кфора албанске јединице не могу да улазе на север КиМ. Истиче да је тзв. Косово настало на терористичким активностима ОВК, као и да је на сахрани полицајца који је убијен у Бањској била управо застава тзв. ОВК.
"А сада оне који су против Куртијевог терора и који не прихватају независност Косова називају терористима. Закључно са 1999. између 300 и 400 српских полицајаца убијено је на КиМ, њих су убили тзв. борци за слободу ОВК, а Срби су сада терористи“, рекао је Дачић.
Истиче да је једини и главни кривац за последња дешавања на КиМ Аљбин Курти, јер да он није водио политику какву је водио, до тренутне ситуације не би ни дошло.
“Не оправдавамо било какве насилне акције, жалимо због убиства полицајца, губитка живота Срба, што је дошло до таквог инцидента који није у интересу Србије“, рекао је Дачић.
"Нећемо да дозволимо да дође до даље ескалације" Навео је да поједини медији и опозиција одговорност пребацују на председника Вучића.
“Овде се покушава да се докаже и покаже да су Милан Радоичић или Звонко Веселиновић ти који су спроводили ове акције. Они би највише волели да су наишли и на Мојсиловића јер им треба веза са Београдом, хоће да кажу да неко то увози са стране... А они с друге стране кажу да је Вучић организатор, а с друге стране да смо се одрекли тога и пребацили све на Косово", навео је Дачић.
Истиче да то није тачно и да се Београд бори за мир, за права Срба и да неће дозволити да дође до даље ескалације свега овога, "да не бисмо имали пламен који се не може зауставити". Најавио је и да ће Београд и даље учествовати у преговорима.
"Бедно је да се на овакав начин, на рачун сопствене државе жели доказати да су Срби терористи који су у свему томе учествовали“, рекао је Дачић.
Љиљана Смајловић је упитала да ли је косовска полиција у акцији у Бањској имала подршку међународних снага, али и затражила од Ивице Дачића да прокоментарише снимак на којем се наводно види Милан Радоичић, а који је објавио косовски министар унутрашњих послова Свечља.
Дачић је одговорио да је реч о подвали и да снимак није од ноћи када се догодио инцидент.
Србија стављена у дефанзиву Политиколог Деспот Ковачевић је указао да је много спина и дезинформација када је реч о овом случају, као и да ништа на деескалацији није урађено.
Како је навео, Србија је сада стављена у дефанзиву, након што је у претходном периоду била призната као конструктивна страна.
"Мене брине позиција међународне заједнице, а ту имамо две лоше вести, или не могу или не желе да зауставе Куртија“, рекао је Ковачевић.
Смајловићева је, с друге стране, истакла да су из међународне заједнице спремни да кажу да сте у праву, а да ништа не учине да вам помогну.
Саговорници Драгане Игњић констатовали су да се од Куртија, када је дошао на власт, очекивало да ће донети промене у позитивном смислу јер за разлику од претходних лидера из Приштине, није имао руке окрвављене деведесетих, али да се испоставило да је ситуација знатно погоршана.
Целу емисију Таковска 10 можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.