Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 17:29

Влада Србије: За складиштаре малина и вишања субвенција од 10 милиона динара

Влада Србије усвојила је Уредбу о ванредној интервентној мери подршке од десет милиона динара за лица и предузетнике који складиште малине и вишње рода 2022. године, ради измирења обавеза према произвођачима. Ванредна ситуација проглашена у још пет јединица локалне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << самоуправе: у општинама Уб, Голубац, Сечањ, Осечина и Димитровград и у две градске општине – Младеновцу и Гроцкој.
Влада Србије усвојила је Уредбу о ванредној интервентној мери подршке правним лицима и предузетницима који складиште малине и вишње рода 2022. године ради измирења обавеза према произвођачима.
У Републици Србији воће се производи на нешто више од 190.000 хектара, уз производњу од око 1,5 милиона тона, а поред шљиве, која заузима највећу површину, веома су заступљени засади малине и вишње, наводи се у саопштењу Владе.
Због чињенице да одређена количина ускладиштеног рода прошле године није нашла пут до купца, а засади вишње и малине се из године у годину шире, нема довољно слободног складишног простора што угрожава овогодишњи откуп.
За решавање овог проблема, Влада Србије определила је 10.000.000 динара субвенција јавним нефинансијским предузећима и организацијама. 
Акциони план за период од 2023. до 2025. за младе На седници је усвојен Акциони план за период од 2023. до 2025. године за спровођење Стратегије за младе у Републици Србији за период 2023–2030. за чију је имплементацију планирано укупно 9.491.128.780 динара. За примену активности из Акционог плана за ову годину, обезбеђено је 3.090.574.958 динара. 
Доношењем Стратегије за младе за период 2023–2030. године, Влада је у јануару 2023. утврдила основне принципе и правце деловања, као и очекиване резултате деловања свих субјеката омладинске политике на унапређењу друштвеног положаја младих и стварању услова за остваривање њихових права и интереса у свим областима.
Акциони план је креиран у широком консултативном процесу у ком су, од првог корака, учествовали представници институција, министарстава и представници младих, Кровна организација младих, Национална асоцијација практичара и практичарки омладинског рада, ОПЕНС, Национална асоцијација канцеларија за младе, Савез извиђача Србије.
Представници младих додатно су консултовани у процесу израде Акционог плана и организовани су посебни састанци за њима како би се одлучило о приоритетима у области омладинске политике за наредне три године. 
Ванредна ситуација у још пет локалних самоуправа због штета од поплава Влада је усвојила допуњену Одлуку о проглашењу елементарне непогоде којом је ванредна ситуација проглашена у још пет јединица локалне самоуправе: општинама Уб, Голубац, Сечањ, Осечина и Димитровград, и у две градске општине – Младеновцу и Гроцкој.
Оваква одлука донета је на основу додатних извештаја о оштећењима на стамбеним објектима у својини грађана, на инфраструктури, локалној инфраструктури, пољопривредним усевима и објектима јавне намене у јавној својини због обилних падавина и изливања бујичних и других водотока у мају и јуну ове године. 
О дворцу у Српској Црњи На седници је донета и Одлука о измени Одлуке о утврђивању дворца Нојхаузен у Српској Црњи за споменик културе, којом се назив споменика "Дворац Нојхаузен у Српској Црњи" мења у "Дворац у Српској Црњи".
Назив овог споменика промењен је пошто је неодговарајуће да у њему стоји име наручиоца градње Франца Нојхаузена, високог официра немачке окупационе војске, обавештајца и генерала, који је током Другог светског рата био представник окупатора, а после рата осуђен на казну вишегодишњег затвора.
Обављање студентске праксе Чланови Владе усвојили су Закључак о сагласности да се најбољим студентима омогући обављање студентске праксе у државним органима и јавним службама, са циљем да се студенти високошколских установа, чији је оснивач Република Србија, мотивишу, а најбољима омогући обављање студентске праксе у државним оранима и јавним службама уз плаћање накнаде.
Обављање студентске праксе на већини високошколских установа предвиђено је наставним планом и програмом за летњи семестар, који је у току.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.