Izvor: RTS, 30.Maj.2023, 23:39

Таковкс 10: Где је простор за договор власти и опозиције

Опозиционе стране траже да се испуне захтеви са протеста да би прихватиле позив председника државе на разговор. Владимир Орлић из СНС-а каже за РТС да протести представљају "обојену револуцију" да се преузме власт. Док Мирослав Алексић из Народне странке сматра >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је грађане на улице натерао страх и да у ресору за безбедност треба да се поднесу оставке. Мариника Тепић не може да замисли дијалог када се вређају учесници протеста, а Сузана Пауновић ипак верује да има простора за компромис.
Владимир Орлић из Српске напредне странке рекао је гостујући у емисији "Таковска 10" да се могло чути да је председник Србије Александар Вучић позвао на дијалог и да има спремних за разговор, али да ли ће "они са друге стране да прихвате, то је питање".

"Пружили смо им могућност не само да разговарају него и да добију оно што у њихово време није било могуће", напоменуо је Орлић и истакао да цео свет каже за протесте да су "обојена револуција".
Мирослав Алексић из Народне странке каже да председник Србије није ниједног тренутка показао да је председник свих грађана.
"Грађани је на протесте натерао страх, 11 година исти људи управљају Србијом, није само сада 18 мртвих, било је и седам мртвих у хеликоптерској несрећи, па нико није у ресору поднео оставку, као што је то урадио министар просвете Бранко Ружић“, истакао је Алексић.
Орлић је појаснио да нико никада није говорио о грађанима који протестују већ организаторима протеста - Срђану Миливојевићу, који је претио смрћу нечијим дететом.
Говорио је да опозициони лидери једно говоре на протесту, а друго за стране медије, па рекао како један од њих "Лазовић каже за стране медије да је Србија спремна да се ослободе Вучића и Русије“. Упитао је да ли су рекли народу да их позивају на протесте због тога.
Орлић је рекао да опозиција крива власт због насиља и ријалитија, и рекао да се зна ко је ријалитије довео у Србије.
"Они су их довели, најгоре зликовце и убице промовисали су. Филипа Каписоду су промовисали у ријалитију који је касније убио Ксенију Пајчин“, подсетио је члан СНС-а.
О Косову и Метохији 
Мариника Тепић из Странке слободе и правде се осврнула на дешавања на Косову и Метохији и рекла да је неспорна одговорност Аљбина Куртија, али да ми не можемо на њега да утичемо, али ми можемо да утичемо на потезе наше власти.
"Погрешни потези су када су Срби изашли из институција на КиМ, остали без полицајаца да их штите, остали без судија и тужилаштва. Безбедност им сада зависи од Кфора и не треба улазити у конфликт са њим. Све што се догодило од петка треба да има одређену задршку, говорници на митингу су нарушили односе ка неким земљама“, рекла је Тепићева.
Према њеним речима, погрешна одлука из Београда је била и да се бојкотују избори и да Албанци са три посто постану градоначелници у средина са већински српским становништвом.
"Ми видимо да се избори морају поновити и да се Срби врате у институције и да се формира ЗСО. Странка Слободе и правде апелује већ дуже времена на власт да се по питању КиМ направи заједничко тело, састављено од најумнијих глава које ће се бавити Косовом и Метохијом, али потпуно су игнорисали то, а политика одлучивања једног човека је доживела крах“, рекла је чланица Странке слободе и правде.
Говорила је и о протестима, каже да имате крике 100.000 људи који протестују, и напомиње да су телима бранили РТС од како каже "убачених људи“ како би протест био достојанствен.
Да ипак има покушаја да се разговара сматра Снежана Пауновић из Социјалистичке партије Србије.
"Ми имамо два покушаја разговара у парламенту, али ми се бавимо политиканством“, каже Пауновићева.
Како је рекла, смањење цензуса је последица дијалога, и сада имамо овакав парламент - „ушли су неспремни у парламент“.
Истакла је да грађани који су се окупили на протесту осећају и страх и бес и тугу и први скуп на који су позвани грађани је био под паролом „Србија против насиља“. Упитала је зашто њу нико није позвао на тај скуп и да ли неко мисли да је она мање против насиља од осталих.
"Оставка Ружића морални чин"
Говорећи о члану њене странке Бранку Ружићу који је поднео оставку на место министра просвете, Пауновићева је рекла да прихватање његове оставке не мења ситуацију и да је то морални чин.
На питање да ли је Александар Вучић адреса за дијалог, Орлић је рекао да је председник Вучић председник свих грађана и да позива све на дијалог, али да се могло видети како реагују на те позиве.
"Вређају све људе који су дошли на скуп Србија наде - крезуби, сендвичари, зато што гласају за Александра Вучића. А ти су људи најбољи одговор дали, јер их је било онолико и стајали су по киши три сата“, каже Орлић.
Алексић се надовезао да су грађани схватили да су 11 година манипулисани и беже из те партије (из СНС-а) високи функционери.
Напоменуо је да Вучић нема никакве надлежности које су му грађани испоставили, већ Влада има одговорност и за РЕМ и министра полиције и шефа БИА, а да је како каже, "Вучић узурпирао све што је могао и сви су његове слуге који му служе“.
"Вучић је узурпирао све функције. Ми опозициони политичари смо посланици који примамо плату да будемо на услузи грађанима, мора да се изгради систем и да никада не правимо божанства“, рекао је Алексић.
Тепићева је рекла да је Вучић грађане на протесту називао "лешинарима и хијенама“.
"Ти грађани су се изборили да их пустите у Дневнику на РТС, 11 година их држите у мраку. Једнострано информисање. Како би тај дијалог изгледао, како би један пристојни човек реаговао када га назовете хијеном. Како би то изгледало - добар дан хијено“, каже Тепићева коментаришући могућност да дође до дијалога власти и опозиције.
Пауновићева је рекла да када је председник рекао „политички лешинари“, зна се и коме је то речено.
Ко је крив за оно што нам се догодило
"Нико у Србији не може да каже да нисмо криви за оно што нам се догодило, само онај који нема грама морала то може да каже. Али немојте у име родитеља страдале и рањене деце да говорите“, напоменула је Пауновићева.
Појаснила је да РЕМ није у надлежности Владе већ делимично Скупштине и не можемо да кажемо да је одговорност Ане Брнабић за РЕМ. „Обратите пажњу па ћете видети да се ради о фреквенцији“, додала је.
Алексић је напоменуо да су грађани на улици и чекају да ли је Скупштина спремна да обавља своју функцију, „само кад сте на улици они вас чују“.
На питање да ли власт чује глас са улице, Орлић каже да је ово покушај преузимања власти, а да се глас људи најбоље чује на изборима, који опозиција неће. Како каже, кад се народ изјашњава они кажу 60 посто за власт и пита каква је логика да они који имају један, два посто хоће власт.
Тепићева је рекла да јој је жао људи на скупу „Србија наде“ који су рекли да тешко живе и који су дошли да би примили новац.
"Било је пуно људи који су дошли својом вољом и они који су дошли зато што су морали, али било је жена која је рекла да је морала да дође због социјалне помоћи“, истакла је Тепићева.
Захтеви протеста
Напомиње да морају да се испуне захтеви протеста. "Да ли сматрате да после овога ко брине о безбедности да не треба да поднесе оставку. За случај „Рибникар“ не можемо да кажемо да је заказао систем, али за случај „Младеновац“ доказано је да је осумњичен за убиство ослобођен 2020 године. Он је могао да буде спречен да уради то дело да је Тужилаштво радило свој посао. У Оџацима имамо случај где је систем заказао. Привели су особу која ради у вртићу са децом и пустили га јер је члан СНС-а, не проверавају своје чланове и запошљавају своје кадрове за које се испостави да су и сексуални предатори“, каже Тепићева.
Орлић је упитао да ли је неко правио протесте да руши власт због Каписоде због Јабуковца.
Коментаришући ко је дефинисао захтеве протеста, Алексић каже да су они изашли са предлогом и да су грађани то прихватили, додаје да захтеви нису политички.
Пауновић напомиње да простора за компромис ипак има.
Члан Народне странке сматра да кад год је власт у проблему они се сете дијалога.
Орлић је закључио да није мета Александар Вучић због Александра Вучића него због Србије, да хоће да га смене и да дођу на његово место.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.