Izvor: RTS, 16.Maj.2023, 22:41

Таковска 10 о разоружавању Србије - кампања неопходна, али не и довољна

Биљана Ђорђевић из покрета "Не давимо Београд", Предраг Марсенић из Нове Демократске странке Србије, Угљеша Марковић из Социјалистичке партије Србије и Миленко Јованов из Српске напредне странке сагласили су се у емисији "Таковска 10" да је акција разоружавања Србије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << добра и да даје резултате. Ђорђевићева, ипак, истиче да не треба уводити исхитрене и популистичке мере, док Марсенић сматра да је незадовољство грађана потпуно оправдано. Марковић позива на јединство, али Јованов не верује у постизање консензуса.
После трагичних догађаја у Београду и околини Младеновца, држава је увела мораторијум на издавање дозвола за поседовање оружја и позвала грађане да предају легално и нелегално наоружање, без питања о пореклу.

Биљана Ђорђевић из покрета "Не давимо Београд" каже да су мере добре, али да је можда требало да буду раније уведене и континуиране.
"То је једна реактивна мера. Требало је да буде чешћа и континуирана. Знамо да имамо јако велики број нелегалног оружја. Додуше, немамо званичне процене који је то број, а када немамо те процене, тешко је и мерити успех ове акције", истиче Ђорђевићева.
Наводи да се у стратешким документима које је власт усвајала у претходном периоду, као што су документи Министарства унутрашњих послова у периоду док је министар био Александар Вулин, не види да је поседовање легалног, а поготово нелегалног оружја безбедносни проблем у Србији.
"Показало се сада да је то тако и због тога се чини да је потребно реаговати пажљивије. Наравно да је потребно у овом тренутку смирити људе и рећи да се нешто ради, али није добро имати исхитрене мере јер понекада могу да изгледају панично и популистички", наглашава Ђорђевићева.
Сматра да би кампања предаје оружја могла да буде дужа и пита се зашто је мораторијум на издавање нових дозвола проглашен на само две године и шта са дозволама које већ постоје.
"Има ту низ питања која треба размотрити, али сама идеја разоружања Србије је нешто што подржавамо. Првог дана након масакра у школи смо рекли да је то један од горућих проблема – количина оружја која постоји у Србији по глави становника", каже Ђорђевићева.
Истиче да су жртве ватреног оружја најчешће млади људи и да је процена да се петина фемицида у Србији деси ватреним оружјем.
"Ове године је пет жена убијено ватреним оружјем. Борба против оружја свакако ће довести до веће безбедности у друштву". сматра Ђорђевићева.
"Реторика у читавом друштву није нешто чиме треба да се дичимо" Предраг Марсенић из Нове Демократске странке Србије каже да све мора да се учини да се трагедије више никада не десе, али да се као партија нису оглашавали тим поводом јер су сматрали да било каква врста политичких изјава у овом тренутку није добра.
Марсенић истиче да је незадовољство које се појавило у народу ових дана потпуно оправдано и да су људи изашли на улице јер су забринути за будућност земље и будућност своје деце.
"Сви то заједно морамо некако да поправимо и да избацимо врло лошу ситуацију коју имамо у друштву, а то је један систем потпуно погрешних вредности који је овде јако дуго на делу. Наша деца имају идоле у људима попут Кристијана Голубовића, у криминалцима и проституткама. То је веома лоше и морамо то да променимо на сваки могући начин", наглашава Марсенић.
Каже да је и деведесетих година у Србији била велика количина наоружања, да је земља била под санкцијама и у рату, али да се ништа слично ономе у школи на Врачару није дешавало.
"Није се дешавало јер је та генерација деце одрастала у каквом-таквом систему, систему позитивних вредности који није био најбољи јер је био комунизам, али је ипак био неки систем – бољи од овога данас, нажалост. У том систему идоли нису били криминалци и проститутке, идоли су били спортисти, научници и књижевници. Мислим да треба да се вратимо на неки такав модел", наглашава Марсенић.
Истиче да сви заједно треба да урадимо много више и да реторика у читавом друштву, али посебно она коју власт користи, није нешто чиме треба да се дичимо.
"Без обзира на све то, и даље мислим да можемо да похвалимо акцију скупљања нелегалног наоружања. Мислим да је то била потпуно логична одлука власти и нешто са чиме треба да се настави на неком сталном нивоу", каже Марсенић.
Наводи да подаци међународних организација показују да има 1.700.000 комада наоружања које је нелегално у Србији, док је легалног много мање – 570.000 људи има дозволу за поседовање оружја, а заједно имају 880.000 комада наоружања.
"Имате дупло више нелегалног оружја, уколико су ти подаци тачни. Морамо много више популаризовати враћање наоружања и покушати да смањимо број оружја на улици. То је само једна тачка у читавом овом систему који треба да се мења", наглашава Марсенић.
"Сваки метак који је предат могао је бити злоупотребљен" Угљеша Марковић из Социјалистичке партије Србије каже да је све што се десило требало да нас уједини без обзира на то ко долази из које политичке партије и ког је политичког убеђења.
"Требало је да смогнемо снаге да заједно као друштво, одговорним приступом, не дајемо судове пре него што прође неко време", сматра Марковић.
Каже да му је драго што колеге подржавају акцију прикупљања нелегалног оружја.
"Већ за овај кратак период је око 20.000 комада оружја и око милион метака предато. То пластично значи да је сваки тај метак који је предат могао да буде употребљен у неку сврху која је овим чином спречена", истиче Марковић.
"Мере нису само реактивне већ и превентивне" Миленко Јованов из Српске напредне странке каже да није оптимиста да се може постићи консензус након трагедија у Србији јер, како каже - "никада не пропустимо прилику да пропустимо прилику да покажемо јединство".
"Када се десио 11. септембар у Америци, цело друштво је изашло уједињено у жељи да превазиђе бол и патњу која је настала ужасним терористичким актом. Ми смо добили нешто друго, добили смо злоупотребу трагедије и све оно што је политички фолклор који гледамо одавно, од поплава па то дана данашњег", истиче Јованов.
Очекује да ће се у том контексту ствари и наставити и истиче да мере које су предузете нису само реактивне већ и превентивне.
"Ако одузмете оружје или ако га неко врати у овом моменту, то оружје не може да се користи за напада на некога, било да је у питању нека криминална активност, расправа у којој дође до употребе оружја или било шта друго", истиче Јованов.
Сматра да је акција предаје оружја добра и наводи податак да је већ 20.000 цеви предато држави.
"Видите најразличитија оружја која се предају. Пиштоље по закону можете и да имате, али ко би вам икада дао дозволу да имате зољу у кући, побогу. Шта ћете са зољом, шта радите са тим? У сваком случају то јесте добра акција и даје резултате", наглашава Јованов.
"Нови закон ће бити много рестриктивнији" Јованов каже да се припрема нови закон о оружју и муницији који ће бити много рестриктивнији када је у питању нелегално, али и легално оружје.
"Биће много ригорознији критеријуми. Онај ко користи оружје за личну безбедност, мораће на неки начин да докаже да је угрожен и да му заиста то оружје треба. Онај ко каже да му оружје треба због лова, мораће да докаже да је члан неког ловачког удружења. Онај ко каже да му оружје треба због спорта, мораће да докаже да је члан спортског удружења", објашњава Јованов.
Наглашава да ће редовно бити вршене и контроле психо-физичког стања онога ко оружје има.
Што се тиче нелегалног наоружања, Јованов најављује да ће нови закон предвиђати повећање и минималних и максималних казни за онога ко има оружје које није легално.
Целу дебату Биљане Ђорђевић, Предрага Марсенића, Угљеше Марковића и Миленка Јованова у емисији "Таковска 10" погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.