Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 06:55

Москва: Диверзанти покушали да се пробију на нашу територију; Срушио се руски војни авион

Рат у Украјини – 748. дан. Украјински дронови погодили су нафтно постројење компаније "Лукоил" у Нижегородској области, саопштила је Москва и навела да је диверзантска група Војске Украјине покушала да се пробије на руску територију код Курске и Белгородске области. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Кијев наводи да је Сумска област више пута нападнута током ноћи и јутра. Министарство одбране Русије је саопштило да се у рејону Иванова, при полетању, срушио руски војни авион у којем је било осам чланова посаде и седам путника.
На украјинском фронту настављају се борбе на Купјанском, Доњецком, Авдејевском и Запорошком правцу
Украјински медији саопштавају да је ваздухопловство уништило командни центар руских трупа, те да су најмање три цивила погинула у руском нападу на Доњецку област.
Москва је, са друге стране, оптужила Кијев за напад на Курски регион у којем је, наводе, погинуо најмање један цивил.
Председник Володимир Зеленски рекао је у интервјуу за француску телевизију БФМ да Украјини није потребна француска војска. "Све док Украјина издржава, француска војска може остати на француској територији. Ваша деца неће гинути у Украјини", поручио је Зеленски.
У Бриселу је одржана церемонија подизања заставе испред седишта НАТО-а, чиме је Шведска и званично постала 32. чланица Алијансе - после два века војне неутралности.
Амерички амбасадор у Варшави Марк Бжежински саопштио је да су Сједињене Америчке Државе распоредиле више од 10.000 својих војника у Пољској.
Нижу се реакције на позив папе Фрање да се подигну беле заставе и почну преговори о окончању рата. Апостолски нунције у Украјини Висвалдас Кулбокас позван је у Министарство спољних послова Украјине због те изјаве. Кијев поручује да се никада неће предати, индиректно критикујући став поглавара Римокатоличке цркве.
У исто време, Москва поздравља сваку иницијативу која би водила дијалогу о решењу украјинске кризе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.