Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 14:00

За нову столарију, котлове и соларне панеле домаћинствима 1,8 милијарди динара субвенција

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, уручила је уговоре представницима 131 локалне самоуправе које су добиле средства у оквиру новог програма енергетске санације породичних кућа и станова, у којем је за субвенције домаћинствима обезбеђено око 1,8 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << милијарди динара.
Дубравка Ђедовић је истакла да ће више од 8.000 грађана моћи кроз јавни позив за тај програм да смањи потрошњу енергије у свом домаћинству тако што ће заменити врата и прозоре, поправити изолацију, уградити ефикасније котлове или соларне панеле, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Близу милијарду динара субвенција обезбедило је Министарство, а још око 800 милиона јединице локалне самоуправе.
"Држава и локална самоуправа покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства, а грађани који се определе за више мера субвенцијама могу покрити и до 65 одсто трошкова. Такође, први пут су у повољнији положај стављене општине најнижег степена развијености и оне које су препознате по високој загађености ваздуха", рекла је Ђедовићева. 
Навела је да након потписивања уговора, крећу јавни позиви за привредне субјекте који ће изводити радове, а већ током лета се очекују и први јавни позиве за грађане.
Грађани и привредни субјекти моћи да се пријаве на јавни позив током целе године.
Очекиване укупне уштеде енергије на основу спроведених мера из овог јавног позива износе 90 милиона kWh годишње, а смањење емисија CO2 процењује се на 40.000 тона.
Дупло више средстава Ђедовићева је подсетила да је до сада око 20.000 домаћинстава енергетски санирано захваљујући подршци државе, a да су сада обезбеђена средства за дупло више.
Најавила да ће у наредних пет година колико траје програм "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Републике Србије" око 50.000 домаћинстава имати прилику да добије субвенцијe.
"Наставићемо да улажемо у повећање енергетске ефикасности јавних објеката и да подржавамо грађане да смање потрошњу у својим породичним кућама и становима. Улагаћемо у даљи развој преносног система, а посебно ћемо радити на смањењу губитака на дистрибутивној мрежи. Око 450 милиона евра биће уложено у дистрибутивни систем", нагласила је Ђедовићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.