Izvor: RTS, 23.Apr.2023, 19:23

Петковић: Гласало 1.566 Албанаца и 13 Срба, потпуни фијаско власти у Приштини

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је на локалним изборима на северу КиМ, које је организовала Приштина, гласало 1.566 Албанаца и 13 лица српске националности. Гласало је 449 Албанаца мање у односу на претходни изборе, очигледно је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да су изборе бојкотовали и Албанци, навео је Петковић.
Петар Петковић је, на конференцији за новинаре поводом локалних избора на северу Косова и Метохије које је организовала Приштина, рекао да су у питању антидемократски избори који су се одржавали у контејнерима, а које је чувала косовска полиција са дугим цевима.

"Претходних дана су апсолутно на све начине покушавали да натерају српски народ да изађе на ове изборе и да заправо овим изборним процесом окупирају цео север Косова и Метохије", истакао је Петковић.
Директор Канцеларије за КиМ је, на основу података које има, саопштио да је гласало 3,47 одсто бирача – 1.566 Албанаца и 13 лица српске националности, што је 0,029 процената уписаних српских бирача на северу КиМ.
Петковић је прецизирао да су на северу Косовске Митровице гласале две особе српске националности, у Лепосавићу седам, у Звечану четири, а ниједна у Зубином Потоку.
Број уписаних бирача на Северу је 45.095, навео је Петковић, напомињући да је Приштина додала 1.345 бирача у односу на претходне локалне изборе.
"Гласало је 449 Албанаца мање у односу на претходни изборе. Очигледно је да су изборе бојкотовали и Албанци", указао је Петковић.
Оценио је да то представља "потпуни фијаско" премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина Куртија и Вјосе Османи.
"Прави победник је српски народ, који је потпуно бојкотовао изборе, јер не жели окупацију севера. Ово је пораз међународне заједнице, која је подржала Куртија. Сад желим да видим представнике међународне заједнице како ће честитати онима који су гласали у контејнерима", рекао је Петковић.
Као веома важно истакао је то што данас није било инцидената, иако се данима могло чути да ће их сигурно бити јер је српски народ насилан.
Напротив, остали су у својим кућама, рекао је Петковић и навео да је ипак у Лепосавићу била једна свадба.
"Ни макац нећемо ићи даље док се не формира ЗСО" Према његовим речима, Срби су Куртију јасно показали да је земља на којој живе српска и да ће то и остати.
"Без српског народа, без Београда, немогућа је нормализација свих односа, уз поштовање свих претходних договора", рекао је Петковић и додао да су данас сви који су говорили да је једно Српска листа, а друго српски народ, могли да виде њихово јединство.
"Ни макац нећемо ићи даље док се не формира Заједница српских општина", поручио је Петковић.
Како каже, важна нам је нормализација односа, али без Заједнице српских општина не можемо да идемо даље, не зато што ми то не желимо, већ зато што је то принцип.
У Бриселу би, како је додао, требало да се разговара о конкретним корацима, да Управљачки тим представи нацрт статута који је израђен 2018. године и послат Европској унији, и који чека позив да буде представљен.
"Од тада је прошло пет година, а ЕУ се није сетила да одговори на тај мејл, надам се да ће на првој следећој рунди разговора бити тема, као што је договорено у последњој рунди техничких разговора", рекао је Петковић.
Директор Канцеларије је рекао да посебно срамота треба да буде представнике ОЕБС-а и међународне заједнице који су допустили да се изборни процес одвија у празним контејнерима и празим улицама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.