Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 12:49

Алексеј Наваљни сахрањен у Москви уз Синатрин "Мој пут" – неколико хиљада људи у поворци, јаке полицијске снаге широм града

Руски опозиционар Алексеј Наваљни сахрањен је на Борисовском гробљу у Москви. Испраћен је уз песму Френка Синатаре "Мој пут". Испред цркве Иконе Богородице, и око гробља, окупило се неколико хиљада грађана који су желели да се опросте од преминулог критичара Кремља, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << преносе медији. Око цркве и гробља биле су приметне јаке полицијске снаге наводи "Ројтерс".
Од Алексеја Наваљног опростило се неколико хиљада људи, а догађај је протекао уз појачано присуство полиције, преноси Ројтерс
Сахрани су присуствовали Анатолиј и Људмила, родитељи руског опозиционог политичара. 
Грађани који су дошли да се опросте од Наваљног испред цркве Иконе Богородице, где је одржан парастос, скандирали су име преминулог критичара Кремља и узвикивали пароле: "Никада те нећемо заборавити" и "Хвала, Наваљни".
Сахрани су присуствовали и поједини амбасадори из Европске уније и земаља Запада, укључујући немачког, француског и амбасадора Сједињених Држава.
Полиција је распоређена и широм града, а маскирани стражари стационирани су око ограде која је уочи окупљања постављена око цркве, преноси Би-Би-Си
Кремљ је уочи сахране саопштио да ће се било које недозвољене радње током сахране бити посматране као кршење закона.
"Подсећамо да постоји закон, који се мора поштовати – свако недозвољено окупљање представља кршење закона. Сходно томе, и они који буду учествовали у њима ће одговарати у складу са законом", рекао је портпарол Дмитриј Песков, а пренео је Интерфакс.

На питање да ли Кремљ може да означи Наваљног као политичку личност, Песков је одговорио негативно.
"Кремљ нема шта да каже породици Наваљног на дан његове сахране", нагласио је Песков. 
Наваљни је преминуо у казненој колонији 16. фебруара, након што се, како су саопштиле затворске власти, онесвестио после јутарње шетње. Реанимација Наваљног била је без успеха. 
У казненој колонији Мелихово је служио казну затвора од 30 година, због, како је наведено у једној од пресуда руског суда, оснивања и финансирања ектремистичке организације и њених активности, а био је познат као оштар критичар Кремља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.