Izvor: RTS, 20.Dec.2023, 07:22

Јако загађење на више мерних места у Београду, најлошији квалитет ваздуха у Чачку

И јутрос је ваздух у Београду загађен. Према подацима сајта Беоеко јако је загађен у Земуну, на Новом Београду, на Бановом брду, у Борчи, Лазаревцу, Обреновцу (8.30). Према подацима сајта Ер-вижуал (6.15), ваздух је најлошијег квалитета у Чачку, а Београд је на 16. месту у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << свету, док је трећи по загађености Сарајево. Очекује се да би поподневни ветар могао да рашчисти ваздух.
Као и претходних дана и овог јутра је јако загађење на мерним местима у Земуну, Омладинских бригада, на Бежанијској коси, Бановом брду, у Борчи, Лазаревцу, Обреновцу. Разлог за оволико загађење је превисока концентрација ПМ 2,5 честица.

Према подацима портала Ер-вижуал убедљиво најзагађенији град у Србији по овом параметру је Чачак.
Најзагађенији велики градови на свету су Лахоре (Пакистан) и Делхи (Индија). На трећем месту је овог јутра Сарајево. Београд је на 16. позицији.
Препоруке које треба да поштујете Када је ваздух јако загађен, као што је данас случај у појединим градовима у Србији, треба поштовати препоруке стручњака.
Ако волите да брзо ходате или трчите у природи, данас би то ипак требало прескочити.
"Скратити дужину и смањити интензитет напорних активности. Правити чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини", наводи се у препоруци на сајту Градског завода за јавно здравље Београда, посвећеној квалитету ваздуха.
Осетљивим категоријама становништва саветује се да вежбају у затвореном простору. 
Не треба отварати прозор када је квалитет ваздуха оцењен са "загађен" или "јако загађен".
Концентрација загађујућих материја је највећа у периоду грејне сезоне, у вечерњим, ноћним и јутарњим сатима.
Тада је пожељно проветрити просторије неколико пута у току дана, и за то бирати периоде када је очекивано концентрација загађујућих материја најнижа, а то је оквирно између 11 и 15 часова.
Ако сте мислили да вам хируршке маске могу помоћи, то није тачно. Оне помажу да се смањи иритација дисајних путева, али честице ПМ 10 продиру и кроз такве маске.
Поједина истраживања указују на заштитне ефекте одређене хране.
Препорука је да се у загађеним подручјима узима храна богата Бе-витаминима, витаминима Це и Е, затим омега-3 масним киселинама, што се везује са антиоксидативним и антиинфламаторним својствима ових састојака.
И сами доприносимо загађењу, због начина на који грејемо станове или зато што возимо аутомобиле. Можемо допринети смањењу загађења тако што ћемо користити градски превоз.


Шта су суспендоване честице – ПМ Индекс загађености ваздуха формира се на основу испитивања концентрације шест главних загађивача: честица у ваздуху ПМ 2,5 и ПМ 10, угљен-моноксида, сумпор-диоксида, азот-диоксида и озона у нивоу земље.
Честице од 2,5 микрона (ПМ 2,5) су најопасније јер су најмање.
Настају сагоревањем фосилних горива – ауспуси аутомобила, грејање на дрва и угаљ.
Лако продиру у тело људи и, уколико се наталоже, могу изазвати кардиоваскуларне проблеме и проблеме дисајних органа.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.