Izvor: RTS, 08.Dec.2023, 20:47

После Зубиниг Потока, предат захтев и за разрешење градоначелника Лепосавића

У Зубином Потоку данас је поднет захтев за смену градоначелника, а председник СО у Зубином Потоку Ведат Мехмети изјавио је да је захтев поднет електронски, путем мејла. Предат захтев и за разрешење градоначелника Лепосавића.
Ведат Мемети је за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Коссев рекао да је путем мејла данас примио попуњен захтев, односно иницијативу за смену градоначелника Зубиног Потока, Измира Зећирија и навео да је иницијативу потписало троје грађана.
Навео је да се одмах, како и предвиђа процедура по административном упутству привремених приштинских институција, обратио министарству администрације локалне самоуправе у Приштини, као и централној изборној комисији.
Према речима Мехметија, рок за разматрање захтева је пет дана. Мехмети је и за приштинску Коху потврдио је предат захтев за смену градоначелника Зубоног Потока.
Захтев за смену градоначелника Зубиног Потока предат је, као и у четвртак захтев за смену градоначелника Северне Митровице, из другог покушаја.
Предат захтев за разрешење градоначелника Лепосавића Веселин Радовић, правник из Лепосавића, рекао је Танјугу да је успешно председнику Скупштине општине Лепосавић предао захтев за резрешење градоначелника Лепосавића Љуљзима Хетемија.
Радовић је, како је нагласио, захтев предао тек из трећег покушаја, поштујући административне процедуре које су прописале привремене приштинске институције.
“Пошто сам по занимању правник, лично сам објаснио председнику Скупштине општине процедуру, са којом очигледно није био упознат до краја. На другој страни ја сам испоштовао сва упутства која смо јуче добили и овог пута нису имали простора да одбију мој захтев”, рекао је Радовић.
Он ће, истиче, сачекати законски рок од пет дана у којем ће добити одговор да ли је захтев прихваћен. “Када уследи одговор, у складу са тим ћу предузети даље кораке”, нагласио је Радовић који је први пут покушао да захтев преда 5. децембра.
Иначе, групе грађана покушале су у уторак да у општинама Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић предају захтеве за смену градоначелника, али њихови захтеви тада нису примљени.
Група српских грађана северног дела Косовске Митровице поново je јуче поднела захтев за покретање смене председника општине Ердена Атића, по процедури предвиђеној од стране министарства за локалну самоуправу владе у Приштини.
Садашњи градоначелници општина на северу КиМ, Албанци, изабрани су на локалним изборима одржаним 23. априла, које су Срби бојкотовали, а на које је изашло око 3,5 одсто од укупно 45.950 уписаних бирача, односно гласачко право је искористило 1.567 бирачам од којих 13 Срба.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.