Izvor: RTS, 08.Dec.2023, 17:27

МУП о дојавама о бомбама у школама: Сазнања и доказе не можемо саопштити због вођења поступка

Полицијски службеници МУП-а, заједно са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал и Јавним тужилаштвом за организовани криминал, раде на откривању одговорних за претње бомбама у основним и средњим школама на територији Београда. Сазнања и доказе до којих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су дошли, како наводе, није могуће саопштити у овом моменту, због интереса успешног вођења поступка и лишења слободе осумњичених лица.
Како се наводи у саопштењу, полицијски службеници Министарства унутрашњих послова, заједно са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал и Јавним тужилаштвом за организовани криминал, од почетка новембра до данас предузели су низ радњи и активности ради идентификације осумњичених лица и обезбеђивању доказа поводом претњи које се упућују образовним установама, највише основним и средњим школама на територији града Београда, а у којима се спомиње наводно постављање експлозивних направа – бомби у просторијама ових школа.
"Досадашњим радом посебно обучених и опремљених полицијских службеника током најхитнијег поступања у наведеним случајевима није откривена ниједна експлозивна или слична направа, или оруђе или оружје које може представљати опасност по живот или здравље било кога, а посебно ученика школа којима су упућене претње", истиче се у саопштењу.
Полицијски службеници посебних служби МУП-а, који су специјализовани у области борбе против тероризма и високотехнолошког криминала су, заједно са специјализованим тужиоцима из ових области, паралелно са радом на терену, предузели низ полицијских и тужилачких радњи "како у Србији, тако и путем међународне правне помоћи према страним предузећима која се баве интернет услугама, као и према страним државним органима, који су специјализовани у овој области, а посебно путем механизама Европске уније за брзу полицијску и кривичноправну сарадњу Европол и Евроџаст", које су у току.
"Сазнања и докази који су тим приликама размењени, анализирани и утврђени су изузетно технички сложени, али су омогућили напредак у вођењу истраге који није могуће саопштити јавности у овом моменту, због интереса успешног вођења поступка и лишења слободе осумњичених лица", додаје се у саопштењу.
МУП и Јавно тужилаштво апелују на јавност која је узнемирена, да се придржавају упутстава надлежних државних органа.
"Да имају стрпљења у вези са коначним резултатима предузетих доказних радњи, као и саопштавања потпуних информација јавности, које ће бити пружене чим то буде било могуће, али свакако не пре него што би њихово откривање могло да угрози успешност лоцирања и хапшења извршилаца, као и потпуног обезбеђења доказа који ће водити ка успешном кривичном гоњењу и кажњавању учинилаца ових кривичних дела" закључује се у саопштењу.
Већем броју школа, вртића и неким институцијама у Београду и јутрос су упућене дојаве о постављеној бомби.
Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је поводом низа дојава о бомбама у школама у Београду претходних дана да нема сумње да ће МУП учинити све да дође до оних који су починили та дела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.