Izvor: RTS, 06.Dec.2023, 16:52

Кикинда је и ове године највеће урбано зимовалиште сова ушара на свету

Кикинда је и ове године највеће урбано зимовалиште сова ушара на свету. То су утврдили стручњаци Друштва за заштиту и проучавање птица Србије који су у сарадњи са кикиндском децом у оквиру традиционалне акције пребројали све сове које су зимско скровиште нашле >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у строгом центру града.
Стабла у центру Кикинде су и даље најсигурније место совама ушарама да презиме. Ко год да сврати у Кикинду изненади се видевши овај природни феномен да људи и птице не сметају једни другима.

"Мој деда је рођен овде у Кикинди, ми смо дошли само да видимо како је и да видимо. Нисмо знали да су ове, сове ту, нисмо знали да су овде", каже Ендру Новак из Аустралије.
Совама у част најмлађи Кикинђани су приредили изложбу радова инспирисану овим птицама. Сем креације научили су и основно о животу сова и њиховој заштити.
"Треба им 28 дана да излегу јаје, седам недеља треба малим совама да крену да лете. Оне могу да буду од осамдесетпет до сто центиметара дужина леђа", наводи Немања Фејеш, ученик из Кикинде.
Овогодишња "Сова патрола" у организацији Друштва за заштиту и проучавање птица Србије у сарадњи са децом из Кикинде и гостима из Зрењанина пребројала је најмање 230 јединки које ће до априла користити овај смаштај у центру Кикинде. С обзиром да је повећан број глодара на њивама којима се хране сове, посебна порука је послата пољопривредницима који се боре против мишева и волухарица да би сачували усев.
"Да те отрове апликују, односно да их убацују у рупе. Након тога да их затварају јер је то врло важно. Ако отрови остану на површини они су доступни другим животињама као што су птице попут фазана, врана и свега осталог. И након тога може настати помор свих других животиња посебно оних које се хране лешевима отрованих глодара или отрованих птица", каже Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
Рекордна година у броју сова на зимовању у Кикинди била је 2009, када је избројано 719 јединки, а на једном дрвету било је више од 200. Да би их задржали овде и у наредним годинама неопходно је чување постојећих и садња нових стабала.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.