Izvor: RTS, 04.Dec.2023, 22:53

Хаос у албанском парламенту – посланик покушао да запали столице, а затим упалио бакљу

Опозициони посланици су током данашње седнице у албанском парламенту подигли столице и ставили их на говорницу, а затим је један од њих покушао да их запали. Уследио је сукоб са обезбеђењем, а запаљене су и бакље. Премијер Еди Рама је поручио да неколико људи у парламенту >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << има проблема са правдом и да је парламент постао њихов талац.
Данашња седница албанског парламента отворена је у напетој ситуацији, са великим бројем припадника Гарде који су имали задатак да осигурају мир у сали.
Социјалисти су почели да држе говоре о проблемима бирача, а опозициони посланици из редова демократа су покушавали да их спрече у томе.
Посланик Демократске партије Фљамур Нока је покушао најпре да запали тепих, а затим и да запали гомилу столица које је наслагао на говорницу, али није успео, захваљујући интервенцији Гарде. Након тога је Нока запалио бакљу.

Председница парламента Линдита Николи је изрекла меру искључења посланика, али су Нока и посланик Албан Вокши то игнорисали и упалили бакље наранџасте и плаве боје.
У сали је након 15 минута поново успостављен ред.
У Скупштинску салу стигли су потом стручњаци за сајбер криминал из локалне Управе полиције и криминолошки стручњаци.
Еј-Би-Си њуз је известио да су против Ноке и Вокши подигнуте две оптужнице, за уништавање имовине и кршење правила о запаљивим и радиоактивним материјалима.
Пре две недеље догодио се сличан инцидент у албанској скупштини, када је седница завршена пет минута након почетка, јер су опозициони посланици запалили димне бомбе.
Коментаришући дешавања у скупштини, албански премијер Еди Рама је рекао да неколико људи има проблема са законом и да је парламент њихов талац. Такве потезе људи предузимају када изгубе контролу, рекао је Рама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.