Izvor: RTS, 03.Dec.2023, 19:29

У Црвеном мору нападнуто неколико бродова, међу њима британски теретни брод и амерички разарач

Амерички ратни брод и неколико комерцијалних бродова нападнути су у Црвеном мору, саопштио је Пентагон. Хути преузели одговорност за напад на два израелска брода.
Пентагон је саопштио да је упознат са извештајима о нападима на амерички ратни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << брод и комерцијална пловила у Црвеном мору у недељу, пошто је јеменска група Хути преузела одговорност за нападе дроновима и пројектилима на два израелска брода у тој области.
"Свесни смо извештаја у вези са нападима на УСС Карни и комерцијалне бродове у Црвеном мору. Чим будемо имали више информација, објавићемо их", саопштио је Пентагон.
Јеменски покрет Хути саопштио је да је његова морнарица напала два израелска брода - "Unity Explorer" и "Number Nine", наоружаним дроном и поморским пројектилом, након што су одбили упозорења њихове морнарице.
"Јеменски покрет Хути гађао је у недељу два израелска брода наоружаним дроном и поморском ракетом", рекао је портпарол јеменских Хута генерал Јахја Сари.
У саопштењу за јавност, портпарол је додао да су напади одговор на захтеве јеменског народа и позиве исламских нација да стану уз палестински народ.
Израел: Два брода које су Хути напали немају везе са изралеском државом  Портпарол израелске војске Данијел Хагари рекао је да два брода немају везе са Израелом.
"Два брода, које су јеменски Хути напали у Црвеном мору, немају везе са изралеском државом. Један брод значајно оштећен и да постоји опасност да он потоне, док је на другом причињена мања штета", рекао је Хагари и за напад окривио и Иран, који подржава Хуте.
Нападнут и британски теретни брод Извори из поморске безбедности рекли су у недељу да су брод за превоз расутог терета погодила најмање два дрона док је пловио Црвеним морем.
Раније у току дана британски теретни брод је, према извештајима, погођен пројектилом док је ишао кроз Црвено море, саопштила је поморска безбедносна компанија Амбреј.
"Британски теретни брод под заставом Бахама је, према извештајима, погођен ракетом док је пролазио кроз Црвено море, на око 34,5 километара северозападно од Моче, у Јемену", навела је компанија Амбреј.
Пријављени инцидент уследио је након низа напада у водама Блиског истока откако је 7. октобра избио рат између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.
Прошлог месеца су Хути, савезници Ирана, запленили теретни брод повезан са Израелом. Група, која контролише већи део јеменске обале Црвеног мора, раније је испалила балистичке ракете и наоружане беспилотне летелице на Израел и обећала да ће гађати још израелских бродова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.