Izvor: RTS, 02.Dec.2023, 13:50

Размена ватре Израела и Хезболаха; ИДФ позвао Палестинце да напусте борбене зоне на северу

Након седмодневног прекида ватре, жестоке борбе настављене су на југу Појаса Газе. Израелске трупе и припадници либанског Хезболаха разменили су ватру. ИДФ позива Палестинце да напусте борбене зоне на северу. Са друге стране, Министарство здравља у Гази, које >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је под контролом Хамаса, саопштава да је готово 200 Палестинаца убијено од прекида примирја. Сиријски медији јављају да је израелска војска током ноћи погодила више тачака на периферији Дамаска.
Израелска војска гађала је око 200 циљева широм Појаса Газе. На мети су биле и локације у Кан Јунису и Рафи, на југу те палестинске енклаве.
Израел тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији непосредно пред истицање примирја.
У израелским ударима после хуманитарне паузе на север и југ појаса Газе погинуло је 178 људи, а 589 је рањено. Многи су остали под рушевинама, а болнице су пред колапсом. 
ИДФ наводи да су идентификована тела шесторо талаца.
И амерички државни секретар оптужује Хамас за прекид примирја. С друге стране, Бела кућа је саопштила да САД настављају да раде са Израелом, Египтом и Катаром на продужењу хуманитарне паузе у Гази.
Уједињене нације позивају на трајни прекид ватре, описујући ситуацију у Гази као катастрофалну. Прелаз Рафа је затворен и хуманитарна помоћ не може у Газу. Траже од свих да удвоструче напоре како би се осигурао прекид сукоба на хуманитарној основи.
Новинар агенције Анадолија убијен у израелском нападу, чиме је биланс погинулих медијских радика од почетка сукоба у Гази порастао на 72.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.