Izvor: RTS, 02.Dec.2023, 00:30

Банке наградиле пољопривреднице - посла има од јутра до сутра

Највећи број пољопривредника, сетву и производњу финансира из кредита. Међутим, само 6 одсто фармера узима банкарске позајмице за инвестиције у објекте и опрему. Иза њих је тешка година, па се кредитна активност свела само на оне који немају другог избора. То су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << препознале и банке, па неке од њих, живот и рад на селу подржавају кроз друштвено-одговорне пројекте.
Да је кредитна способност пољопривредника у Србији веома ниска приметила је и Светска банка. Каматне стопе од 6 до 8 одсто готово су неиздрживе за паоре иза којих је лоша сезона.

Пословна банка која половину портфолија темељи на аграру схватила је да нема опстанка без друшвене одговорности. Зато су бесповратно најбољим клијентима доделили новчане награде.
“Посла има 365 дана у години што се тога тиче, али ми имамо ту неку мотивацију, сам си свој газда и радиш на своме, посла има од јутра да сутра али не жалимо се, није нам тешко”, каже Тијана Стокић из села Лазарево код Зрењанина, која је добитница награде од 200.000 динара.
"Ово је велика мотивација за нас, циљ нам је да проширимо још више пластеничку производњу, каже Марина Јовановић, село Каране код Ужица, добитница награде од 300.000 динара.
Идемо ка томе да једног дана купомо мало бољи трактор и стално механизацију обнављамо, рекла је Наташа Матијаш, село Бингула код Шида, добитница награде од 500.000 динара.
Сваки трећи трактор прошле године купљен је преко програма конкурентна пољопривреда, по којем држава враћа 50 одсто уложеног. А 40 одсто финансира се из банкарских кредита - 85 одсто учесника овог програма први пут у животу је подигло банкарски кредит.
Како би привукли клијенте али и помогли им да опстану, банке су свесне да морају да послују друштвено одговорно.
“Није наш циљ и мисија само остваривање профита него и позитиван утицај на друштво на природну средину. За 15 година смо успели да од нуле дођемо до 50 посто тржиошног учешћа у кредитирању пољопривредника у Србији и за тих 15 година смо схватили да је наш просечан клијент пет година старији. Пет година смо имали старијег клијента него 2008. године“, каже Владимир Вукотић, председник ИО "3 Банка“.
“Од великог броја пријава које су приспеле, свака заслужује награду. јер просто данас бити млади пољопривредник веома је изазовно. Треба им честитати и стимулисати их и да се и даље баве пољопривредном производњом”, каже Јелена Несторов из Задружног савеза Војводине, члан комисије за доделу награда.
Пољопривредници су за банке пожељни клијенти - позајмљују само колико им треба, а рате плаћају на време.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.