Izvor: RTS, 25.Nov.2023, 21:05

"У њиховим ципелама" – награђени ученици УНХЦР-овог пројекта о инклузији избеглица

Проглашењем најбољих ученичких пројеката завршен је овогодишњи циклус пројекта о инклузији избеглица "У њиховим ципелама". УНХЦР и Министарство просвете наградили су пројекте средњошколаца из Шида, Жагубице, Трстеника, Ужица и Београда. Математичка гимназија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Београду добитник је специјалне награде.
Шта би понели да морају да беже као избеглице и са чим се све ти људи суочавају – из свог угла показали су ученици 13 средњих школа. За најбољи је изабран пројекат о штетности непрофесионалног извештавања о избеглицама и мигрантима деце из Шида.
"Радили смо у камповима са децом избеглицама, анимирали наше одељење, ширили знање у другим школама", наводи Милица Јерковић из Гимназијe "Свети Сава" у Шиду.
Њена школска другарица Елена Стевановић наводи да су многи након овог пројекта променили мишљење о избеглицама.
Ученици Математичке гиманазије направили су сајт са практичним информацијама и саветима за децу избеглице која уписују средњу школу у Србији.
"Надала сам се да ће околности бити много боље него пре годину дана, али су оне у свету веома забрињавајуће. За нас је ова година била и посебно тужна, а надам се да ћемо у годинама пред нама овај пројекат поново радити, али да нећу имати такву тугу у срцу као што имам данас", наводи Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије.
Неки тимови укључили су и своје вршњаке избеглице. Та деца, широм света, имају и додатни проблем.
"Образовање отвара врата будућности и може да откључа ваше снове. За многе ђаке избеглице то је недостижни циљ. Половина од око 15 милиона избеглица школског узраста не похађа школу. Та врата су за њих затворена, али се надам да ће се отворити и да ће они моћи да остваре своје снове", наводи Суфијан Ађали, представник УНХЦР-а у Србији.
Процењује се да је више од 114 милиона људи у свету насилно расељено због ратова, прогона, кршења људских права. Тај последњи, неславни рекорд, не обухвата оне који су расељени током последњег сукоба Израела и Хамаса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.