Izvor: RTS, 25.Nov.2023, 20:11

Ванредна ситуација у Сјеници због снега; стигла струја на Гочу, у Рудну и студеничком крају

На територији општине Сјеница проглашена је ванредна ситуација због снежних падавина. Због сметова на Голији непроходан је пут Преко Брдо–Одвраћеница. Стигла је струја на Гочу, као и у месту Рудно и студеничком крају. Снег пада у и златиборском округу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
У брдским и планинским пределима дошло је до повећања снежног покривача, као што је и најавио Републички хидрометеоролошки завод.
У Рудну на Голији је до 30 центиметара снежног покривача. Саобраћај на тој планини функционише. До 40 центиметара нападало је на Гочу.
И у Рудну и у деловима Гоча нема струје, због кварова на далеководима.

Струје нема ни у студеничком крају. Висина снежног покривача је око 10 центиметара, снег се не задржава на коловозима и сви путеви су проходни, али влажан снег кида електрокаблове.
Ниво река је испод границе редовне одбране од поплава и поред кише која у том крају пада 36 сати.
Снег који је на Копаонику почео да пада синоћ, од 23 часа, достигао је 16 центиметара висине. Овога јутра измерена температура је -5 степени, видљивост је 600 метара и дува североисточни ветар.
Ниске температуре погодовале су производњи вештачког снега па су ноћас активирани и топови за вештачко оснежавање главних стаза у центру скијалишта.
"Ски опенинг", манифестација која означава званични почетак зимске туристичке сезоне на Копаонику, биће организован од 7. до 10.12. уз бесплатно скијање првог дана за све посетиоце.
Највише посла у Златиборском округу путари су имали преко Златибора и у Новој Вароши.
У ужичком крају од ноћас снег пада у вишим пределима, а од јутрос и у нижим пределима благо провејавају пахуље.
Снежни покривач на Златару висине је до 20 центиметара, што није неуобичајено за овај крај у ово доба године. Без струје је једно село, а електричари на терену уклањају квар.
Проходни су сви путеви, нема снега на магистрали. Због најављених нових падавина и даље важи забрана за камионе са приколицом и шлепере.
Од поподнева киша у нижим крајевима прелази у снег Киша у нижим пределима ће од средине дана и после подне са даљим падом температуре прећи у снег.
Више падавина биће на југозападу, југу, југоистоку и истоку Србије. У нижим и брдским пределима очекује се формирање снежног покривача висине од 5 до 20 центиметара, на планинама локално и више од 30 центиметара.
Дуваће слаб и умерен, повремено и јак северозападни ветар. 
У недељу ће бити умерено до потпуно облачно, хладно и ветровито, местимично са краткотрајним снегом. Више падавина очекује се на истоку и југоистоку земље, али ће та количина падавина бити мања у односу на суботу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.