Izvor: RTS, 25.Nov.2023, 07:03

Свест о важности избора – шта утиче на одлуку грађана да изађу на изборе

Претходних година излазност на изборима у Србији износила је између 57 и 61 одсто, са изузетком 2020. када је била нешто нижа и када је велики део опозиције бојкотовао изборе. Слађана Коматина из Цесида каже да на одлуку бирача да изађу на изборе утичу њихове животне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << околности као и свест о важности конкретних избора.
Слађана Коматина из Цесида објашњава да на излазност грађана утиче њихова перцепција да се ради о веома важним изборима, изборима где они могу нешто суштински да одлуче и где ће њихов глас бити значајан.

“Овакве трендове прате све земље региона. Када упоредимо негде излазност у Србији са земљама у региону видимо, на пример, у Црној Гори да је излазност 2020. године била изузетно велика, јер су бирачи у Црној Гори сматрали да се ради о суштински важним изборима. Слично је и у Словенији, па и у Хрватској која у последњем периоду има нешто нижу излазност од Србије“, каже Коматина.

На излазак на изборе утичу реалне животне околности бирача, а и кампања може у неколико процентних поена да повећа проценат бирача који ће изаћи на изборе.
На питање да ли учесталост одржавања избора утиче на то колико ће бирачи бити заинтересовани да излазе на биралиште, Коматина наводи пример Бугарској где су избори били учестали, а излазност опадала. Излазност на референдумима у Швајцарској је често испод 50 одсто, што такође указује на замор.
“Можемо да кажемо да с једне стране, иако је референдум негде идеална демократија, са временом код грађана долази до замора просто због броја избора на које су излази“, рекла је Коматина.
Како гласа дијаспора Грађани који живе у иностранству имају до сутра у поноћ прилику да се пријаве у својим амбасадама или конзулатима, где постоји могућност да се 17. децембра и појаве на бирачким местима.
Слађана Коматина из Цесида објашњава да су претходних 20 година постојале одређене иницијативе да се дијаспори олакша гласање на изборима. Међутим, законодавни оквир у Србији не омогућава други начин гласања, осим личног гласања.
"Немамо опцију гласања путем поште или неке врсте интернет гласања. Када говоримо о грађанима Србије који живе у дијаспори, они су, да тако кажем, функционални апстиненти избора. Њихови материјални трошкови, али и временски трошкови изласка на изборе су значајно виши него код грађана који живе у земљи. Самим тим они често одлуче да то и не учине", рекла је Коматина.
Такође, кампање често нису уперане ка бирачима који се налазе у иностранству и самим тим они сматрају да немају интерес да изађу на изборе. 
Цело гостовање Слађане Коматине можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.