Izvor: RTS, 19.Nov.2023, 15:29

Министарство позвало пољопривреднике да дођу сутра на састанак

Министарство пољопривреде позвало је представнике удружења пољопривредника, који у неколико градова у Војводини организују протесте, да дођу сутра на састанак.
Како се наводи у допису, када је реч о захтеву пољопривредника да се уреди тржиште >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и робна берза, Министарство је доставило текст Предлога закључка Владе за који је планирано да буде усвојен на седници Владе у понедељак.
Циљ тог закључка је, како је наведено, да заједничким снагама представници свих органа који су укључени у ову област заједно са представницима пољопривредника изнесу конкретне предлоге, конструктивно разговарају и нађу заједничко решење које иде у прилог свима, а у циљу уређења тржишта на најбољи могући начин.
Што се тиче увођења "плавог дизела", односно плаћања горива на пумпама без акцизе, Министарство у позиву наводи да ту нема спора и да су пољопривредници у праву.
Додају да сходно Закону о акцизама, који је усвојен у септембру ове године, пољопривредни произвођачи од 1. јануара 2024. године, имају право на повраћај плаћене акцизе, у складу са тим законом.
Такође, наводи се да како се буде повећавао износ акцизе, биће сразмерно повећан износ повраћаја у висини целокупне акцизе (у овом тренутку 64,70 динара).
"Комуницирали смо 50 динара из разлога што је тако било током наших разговора, али је споразумом који смо потписали јасно назначено да се ради о целокупној акцизи", наводе из Министарства у допису.
Осим ова два захтева, предлог је да се разговара и о захтеву који је везан за проблем сателитског снимања у сврху инспекцијске контроле Министарства, као и укидања накнада за одводњавање.
Представници удружења пољопривредника изнели захтеве за одржавање састанка Представници удружења која протестују рекли су Танјугу да су у одговору који су јутрос послали Министарству навели предуслове за одржавање састанка, а између осталог плаћање горива без акцизе од 1. јануара наредне године, односно доношење акта који предвиђа ту олакшицу за пољопривреднике.
"Постигнут је заједнички консензус свих учесника у протесту да је основни услов за било какве преговоре гориво за пољопривреднике на свим бензинским пумпама без акциза са ПДВ-ом. Онда смо спремни да представнике Владе и Министарства угостимо у Клубу пољопривредника у Кисачу већ у понедељак у 18 сати, на састанак", наводи се у одговору.
Напомињу да преговорима испред пољопривредника могу присуствовати само овлашћени представници удружења који су позвали на протест и то: Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Удружење Пољопривредних произвођача Суботице, Савез Удружења пољопривредника Баната и Удружење пољопривредника Арадац.
Протести пољопривредника настављени су и данас, седми дан заредом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.